Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Balkan Insight, ο Μάθιου Νίμιτς κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση σχετικά με το ότι μπορεί να υπάρξει η καθυστέρηση μερικών ετών, καθώς αυτό θα δώσει το μήνυμα πως η χώρα δεν ενδιαφέρεται για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη χώρα σας (ΠΓΔΜ) που λένε “Ας μην καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία. Ας περιμένουμε και ίσως σε λίγα χρόνια να μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη συμφωνία”. Αυτό είναι λάθος. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται τότε η ΕΕ και αν θα θέλει άλλο μέλος ή αν θα θέλουν τη χώρα σας. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρουμε τι κατάσταση θα επικρατεί στην Ελλάδα και τι θα επιθυμεί η κυβέρνηση της. Δεν ξέρουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, ούτε γνωρίζουμε πως θα είναι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη και πως θα επηρεαστεί μια νέα συμφωνία. Η ιδέα της μελλοντικής ανάθεσης εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο».

«Μπορεί να χρειαστούν ακόμα 25 χρόνια»

Ο Νίμιτς εκτίμησε ότι αν η συμφωνία δεν εγκριθεί και απόν τις δύο χώρες άμεσα ίσως να χρειαστούν ακόμα και 25 χρόνια, όσα χρόνια δηλαδή μεσολάβησαν μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα περάσει και από τις δύο χώρες γιατί πρόκειται για μία δίκαιη και αξιότιμη λύση, που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αν δεν εγκριθεί δεν βλέπω να προκύπτει άλλη συμφωνία στο κοντινό μέλλον. Μας πήρε 25 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία και ίσως χρειαστούν άλλα τόσα. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμφωνία αν δεν προκύψει άμεσα».

Πιέσεις στους πολίτες της ΠΓΔΜ

Άσκησε πιέσεις στους πολίτες της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα μπει στον κόπο να ασχοληθεί με τη χώρα τους, καθώς οι ίδιοι θα δώσουν το μήνυμα πως δεν επιθυμούν την ένταξη τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Αν απορρίψετε τη συμφωνία φοβάμαι ότι θα είναι σαν να λέτε στον υπόλοιπο κόσμο “Δεν ενδιαφερόμαστε για μια συμβιβαστική συμφωνία, δεν είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε τα θέματα που έχουμε με την Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει η πρόοδος στη σχέση με την ΕΕ, δεν μας ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ, δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε τα προβλήματα”. Έτσι λοιπόν ο υπόλοιπος κόσμος θα αναρωτηθεί γιατί να ασχοληθεί μαζί σας από τη στιγμή που δεν είστε πρόθυμοι να λύσετε τα προβλήματα σας. Αν λοιπόν απορριφθεί η συμφωνία θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια για να υπάρξουν εξελίξεις με αυτό το ζήτημα».