Στην απόφασή του, το Δικαστήριο τονίζει ότι η αναβολή που είχε δοθεί για την εκτέλεση προηγούμενης απόφασης θα λήξει σε μία εβδομάδα.

Το Χαν Αλ Αχμάρ χτίστηκε χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών που, όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι, είναι αδύνατον να χορηγηθεί. Το Ισραήλ επιδίωκε εδώ και πολύ καιρό να εκδιώξει τους Βεδουίνους από την περιοχή καθώς το χωριό είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, εδάφη που οι παλαιστίνιοι θεωρούν μέρος του παλαιστινιακού κράτους, την αναγνώριση του οποίου επιθυμούν παγκοσμίως. Το Ισραήλ σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους ανθρώπους αυτούς σε μια περιοχή που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Άμπου Ντις.

Σύμφωνα με το Reuters, η παλαιστινιακή κυβέρνηση τόνισε ότι η απόφαση αυτή «επιτρέπει στις δυνάμεις κατοχής να διαπράξουν ένα διεθνές έγκλημα, εκδιώχνοντας τους 180 παλαιστίνιους πολίτες του Χαν Αλ Αχμάρ». Παράλληλα, όπως προσθέτει το Al Jazzera, στο χωριό λειτουργεί ένα σχολείο, που δέχεται μαθητές από 5 γειτονικά χωριά και το οποίο συνολικά φιλοξενεί 170 παιδιά.

Όπως προσθέτει το Al Jazeera, επικαλούμενο στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το 2009 το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει 5.351 παλαιστινιακά κτίρια στη Δυτική Όχθη, εκδιώχνοντας τουλάχιστον 7.988 άτομα.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει από το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του να οικοδομήσει νέους οικισμούς και να κατεδαφίσει το χωριό , κάτι που κατά την άποψη των Βρυξελλών καταφέρνει νέο πλήγμα σε κάθε προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης.

«Η έγκριση των σχεδίων για την κατασκευή σχεδόν 2.000 εποικιστικών μονάδων στην Δυτική Όχθη και η πρόθεση να κατεδαφιστεί η παλαιστινιακή κοινότητα Χαλ Αλ Άχμαρ (…) υπονομεύουν την (επίτευξη) βιώσιμης λύσης δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές μιας διαρκούς ειρήνης», είχε τονίσει τότε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι.

«Η οικοδόμηση νέων οικισμών για τους Ισραηλινούς και η ταυτόχρονη κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών στην ίδια περιοχή δεν θα κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσουν την πραγματικότητα ενός και μόνο κράτους άνισων δικαιωμάτων, την αέναη κατοχή και τη σύγκρουση», συμπλήρωνε η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σε δελτίο Τύπου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Στις αρχές Ιουλίου επίσης, η επικείμενη καταδάφιση του χωριού είχε προκαλέσει συγκρούσεις  μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 35 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Η αστυνομία έκανε λόγο για δύο συλλήψεις.