Το άρθρο με τίτλο «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ» δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times. Στο εισαγωγικό του σημείωμα, η εφημαρίδα αναφέρει ότι προχώρησε στην σπάνια κίνηση να δημοσιεύσει ένα ανυπόγραφο άρθρο, μετά από απαίτηση του συγγραφέα, τον οποίον και γνωρίζει. «Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση αυτού του άρθρου είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να επιτρέψει στους αναγνώστες μας να ενημερωθούν για μια σημαντική πτυχή όσων γίνονται εντός της κυβέρνησης» γράφουν στη συνέχεια, Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγγραφέας είναι ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πρώτα απ' όλα καθήκον προς τη χώρα μας και ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να δρα με τρόπο που είναι επιζήμιος για την καλή υγεία της δημοκρατίας μας», γράφει το ανώνυμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τραμπ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και παράλληλα να εμποδίζουμε τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», προσθέτει.

«Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου», συνεχίζει το κείμενο. Μολονότι αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει αρκετές προόδους αφότου ανέλαβε την εξουσία – απορρύθμιση, φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση του στρατού – κρίνει ότι όλα αυτά έγιναν «ενάντια» και «όχι χάρη» στον Τραμπ, ενώ χαρακτηρίζει τον τρόπο που ο ρεπουμπλικάνος ασκεί την εξουσία «μικροπρεπή», «παρορμητικό» και «αναποτελεσματικό».

«Προδοσία;» ρωτάει ο Τραμπ

Εξοργισμένος για το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου μέλους της «σιωπηρής αντίστασης» που βγήκε από τη σκιά και τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έφθασε μέχρι το σημείο να διερωτηθεί σε μια ανάρτησή του στο Twitter εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της «προδοσίας», με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε η εφημερίδα να αποκαλύψει «αμέσως» το όνομα αυτού του «δειλού», να τον καταδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, με δεύτερη ανάρτησή του στη ροή του στο Twitter


Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι την «απογοήτευσε» αλλά δεν την «εξέπληξε» η απόφαση των Τάιμς να δημοσιεύσουν το άρθρο, το οποίο χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο, ασυλλόγιστο και εγωιστικό».

«Σχεδόν 62 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 (…) Κανένας δεν ψήφισε μια δειλή και ανώνυμη πηγή των χρεοκοπημένων New York Times», πρόσθεσε η ίδια, ενστερνιζόμενη μια έκφραση που εξακοντίζει πολύ συχνά ο αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρεται στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, ο συγγραφέας του κειμένου έβαλε «το εγώ του πάνω από τη βούληση του αμερικανικού λαού», προσθέτοντας πως «αυτός ο δειλός θα όφειλε να κάνει το μόνο πράγμα που είναι επιβεβλημένο για αυτόν και να παραιτηθεί».

Η δημοσίευση του κειμένου άφησε άναυδους πολλούς και δημιούργησε πολλά ερωτήματα, ενώ προκάλεσε και επικρίσεις, από άλλα μέσα και… ερωτηματικά στο εσωτερικό των ίδιων των Times

«Δηλαδή οι δημοσιογράφοι των Τάιμς πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα ενός αρθρογράφου του οποίου την ανωνυμία δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν οι συνάδελφοί μας στις σελίδες γνώμης;», διερωτήθηκε η Τζόντι Κάντορ, ρεπόρτερ της εφημερίδας, μέσω Twitter. «Ή μήπως η εφημερίδα στο σύνολό της δεσμεύεται από αυτή την υπόσχεση προστασίας της ανωνυμίας του; Δεν το νομίζω, αλλά είναι συναρπαστικό», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κάτι που «δεν έχει προηγούμενο» 

 «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο»: Το βιβλίου του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το Watergate

Το άρθρο των Times έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» (Fear: Trump in the White House), του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγορντ, ο οποίος είχε αποκαλύψει και το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στον Λευκό Οίκο, καθώς υπάρχουν αναφορές για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τραμπ και κόντρα με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι ο Τραμπ ζητούσε τη δολοφονία του Άσαντ. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian,  το βιβλίο «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» του Γούντγορντ, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, παρά το ότι ο Λευκός Οίκος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Αυτό το βιβλίο δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες έχουν ειπωθεί από θυμωμένους πρώην εργαζόμενους για να πλήξουν την εικόνα του προέδρου».

Σύμφωνα με το βιβλίο, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στην κυβέρνηση του Άσαντ, ο Τραμπ ζητούσε από τον υπουργό Άμυνας του, Τζιμ Μάτις, να σκοτώσουν τον πρόεδρο της Συρίας. «Πρέπει να πάμε εκεί και να τον σκοτώσουμε!», είπε στον Μάτις, ο οποίος αρχικά συμφώνησε μαζί του αλλά στη συνέχεια ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ σχεδίασε μια αεροπορική επίθεση κατά την οποία φρόντισε να μην απειλήσει τον Άσαντ. Ο Μάτις ανακοίνωσε πως πρόκειται για αποκύημα φαντασίας και ότι «δεν έχω πει ποτέ ούτε έχω ακούσει να λέγονται μπροστά μου αυτά».


Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, ο Μάτις τόνιζε σε συνεργάτες του ότι ο Τραμπ χειριζόταν τα θέματα εθνικής ασφάλειας σαν μαθητής της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού». Ο Γούντγορντ φέρνει στο φως και την κόντρα του Τραμπ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήριζε «διανοητικά καθυστερημένο με ηλίθια νότια προφορά. Ο Τραμπ απάντησε πως «δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για κανέναν, περιλαμβανομένου του Τζεφ. Το να είσαι Νότιος είναι καταπληκτικό. Τα κατασκεύασε για να μας διχάσει».


Το βιβλίο αναφέρει πως κόντρα υπήρξε και με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, ο οποίος χαρακτήρισε ηλίθιο τον Τραμπ και τρελοκομείο τον Λευκό Οίκο. Ο Κέλι αρνήθηκε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν αποκάλεσα ηλίθιο τον πρόεδρο».