Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Εμπρός», άγνωστος που κάλεσε τηλεφωνικά στα γραφεία της, δήλωσε ότι «η Εθνικιστική Οργάνωσις Κρυπτεία, και συγκεκριμένα η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Κρυπτείας αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».
 
Υπενθυμίζεται πως, λίγες ημέρες νωρίτερα, το μνημείο είχε βρεθεί κατεστραμμένο ολοσχερώς, με τους δράστες να έχουν εξαφανίσει ακόμα και την τσιμεντένια βάση του, ενώ κάτοικοι ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως είδαν πλαστικά τμήματα του μνημείου να επιπλέον στη θάλασσα.
 
Το μνημείο είχε στηθεί πριν από έξι περίπου χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή. Από τον Οκτώβριο του 2013 δε, πραγματοποιείτο εκεί τελετή μνήμης οργανωμένη από το δίκτυο «Welcome to Europe». Σημειώνεται ακόμη, ότι πέρυσι το Νοέμβριο, άγνωστοι επίσης, είχαν βανδαλίσει το μνημείο πετώντας πάνω στην επιφάνεια του όπου αναφέρονταν τα ονόματα των ναυαγών, μαύρη μπογιά. Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.
 
Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, στην περιοχή της Θερμής λειτουργεί ομάδα ακροδεξιών που στο παρελθόν έχουν κάνει μάλιστα και δημόσιες εμφανίσεις, εστιάζοντας τη δράση τους εναντίον της παρουσίας προσφύγων σε σπίτια, δωμάτια και ξενοδοχεία που έχουν ενοικιασθεί για τη στέγαση τους από οργανισμούς και ΜΚΟ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φασιστική οργάνωση που είχε αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ (που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017), δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου.
 
Η οργάνωση «Κρυπτεία» είχε επικοινωνήσει και παλαιότερα με την εφημερίδα «Εμπρός», όταν «προειδοποιούσε» για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βοηθούν πρόσφυγες. Επίσης, εμφάνιση είχε κάνει και τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επικοινώνησε προαναγγέλλοντας την τοποθέτηση βόμβας στο Πανεπιστήμιο της Λέσβου. Τελικά, η «προειδοποίηση» είχε τότε ως στόχο την εκκένωση του κτιρίου του Τμήματος Γεωγραφίας, όπου πραγματοποιείτο το επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο: «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη – Φρούριο».
 

Επίθεση σε κορίτσι που φορούσε μαντήλι

 
Το τελευταίο χτύπημα της «Κρυπτείας» με την καταστροφή του μνημείου για τους πρόσφυγες δεν είναι το μόνο στο νησί της Λέσβου, καθώς ένα ακόμη περιστατικό φασιστικής και ρατσιστικής βίας σημειώθηκε στην περιοχή της Γέρας.
 
Συγκεκριμένα, και πάλι σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός», ένα εννιάχρονο κορίτσι που βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα στο Πέραμα της Γέρας βρέθηκε στο στόχαστρο τεσσάρων ανδρών που «την πέρασαν για πρόσφυγα» επειδή φορούσε μαντήλι στο κεφάλι της. Για την ιστορία, το κορίτσι ήταν ελληνικής καταγωγής, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία δεν προχώρησε ούτε στην προσαγωγή των τεσσάρων, οι οποίοι «ζήτησαν συγγνώμη». Σημειώνεται πως σε σελίδα στο facebook υπάρχει κάλεσμα σε «αγώνα για να φύγουν τα άπλυτα παιδιά από την περιοχή» της Γέρας, ενώ πρόσφατα είχε διαδοθεί ψευδής είδηση πως στην ίδια  περιοχή αναμένεται να δημιουργηθεί νέο hot-spot, η οποία και διαψεύστηκε κατηγορηματικά.

«Σταυροφορία» στην Απέλη

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πρόσφατα, σύμφωνα με επιστολή της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» που δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα, τοποθετήθηκε ένας τσιμεντένιος σταυτός μεγάλου μεγέθους στη θέση Απέλη Μυτιλήνης από αγνώστους, με σκοπό την «αποτροπή των αλλόθρησκων».

«Η πράξη αυτή είναι παράνομη αντιαισθητική (θυμίζει τάφο) αλλά κυρίως προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού , σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να αποκατασταθεί η αυθαιρεσία και η ακαταλληλότητα ύπαρξης θρησκευτικού συμβόλου σε χώρο λουομένων και η μετατροπή του σε εργαλείο επίδοξων σταυροφόρων» καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας της «Συνύπαρξης» προς τον Δήμαρχο Λέσβου και τον Λιμενάρχη.


φωτογραφία @εφημερίδα «Εμπρός»