Όπως έγινε γνωστό τον Φεβρουάριο του 2018, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στο εμπόριο μεταλλαγμένων σπόρων, ζητούσε την παράδοση όλων των προσωπικών emails, τις σημειώσεις και τα αρχεία που έχει η πλατφόρμα για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών του Avaaz που έχουν υπογράψει εκστρατείες κατά της εταιρείας.
 
Με ένα δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων απαιτούσε από την ακτιβιστική πλατφόρμα των 48 εκατ. μελών σε όλο τον κόσμο, που έχει επανειλλημμένα πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά των πρακτικών της εταιρείας, να παραδώσει κάθε τι που έχει πει ή γράψει η ομάδα τα τελεταία χρόνια, ακόμα και τα email των μελών της πλατφόρμας που έχουν επικοινωνήσει με αρμόδιους αναφορικά με τη Monsanto.
 

 
Όπως αναφέρει η ενημέρωση της Avaaz, με την απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο του Μανχάταν και ο δικαστής Σλόμο Χάγκλερ απέρριψε την αγωγή της Monsanto κατά της Avaaz, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, θα είχε «τρομακτικές συνέπειες» και ότι «κανένας δεν θα ήθελε τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και δραστηριοτήτων του». Μάλιστα, η έδρα φέρεται να τόνισε πως η κίνηση της Monsanto θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.
 
Σύμφωνα με το Law360.com, η κλήτευση της Avaaz εκδόθηκε ως μέρος μίας δίκης που λαμβάνει χώρα στο Μιζούρι, όπου δύο καρκινοπαθείς έχουν κινηθεί κατά της πολυεθνικής, κατηγορώντας το γνωστό Roundup ως υπαίτιο της ασθένειάς τους. Η Monsanto κινήθηκε κατά της Avaaz, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία της πλατφόρμας είναι σχετικά με τη δίκη, καθώς η Avaaz φέρεται να συνεργάζεται με τους δικηγόρους των δύο ανδρών στο Μιζούρι.
 
Οι αιτιάσεις τους έπεσαν στο κενό, καθώς ο δικαστής Χάγκλερ αποφάσισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος να εγκριθεί το αίτημα της πολυεθνικής για παράδωσει των στοιχείων της Avaaz. «Απλώς επειδή υπάρχει συντονισμός, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει επικοινωνία, δεν σας δίνει την άδεια για πρόσβαση στα αρχεία της πλατφόρμας» φέρεται να δήλωσε ο δικαστής.
 
«Είναι απίστευτο, αλλά απαντήσαμε στη Monsanto και κερδίσαμε στο δικαστήριο» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Avaaz, Έμμα Ρούμπι-Σακς, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατά την ακρόαση. «Η Monsanto μπορεί να ασκήσει έφεση, αλλά θα είναι τρελοί να επιχειρήσουν να χτυπήσουν ξανά αυτή την φανταστική κοινότητα των σχεδόν 50 εκατ. ανθρώπων».
 
«Όχι μόνο είμαστε ασφαλείς από τη νομική αυτή επίθεση, αλλά ο δικαστής τόνισε πως αυτό που κάνει η Monsanto είναι αντιδημοκρατικό και μία προσπάθεια «παγώματος» των φωνών των μελών μας, και τις φωνές των πολιτών που ασκούν πιέσεις από παντού» τόνισε το στέλεχος της ακτιβιστικής πλατφόρμας.
 
«Ο στόχος αυτών των νομικών επιθέσεων είναι να μας τρομοκρατήσουν. Νιώθω δάκρυα χαράς αυτή τη στιγμή, καθώς συλλογίζομαι ότι με τη στήριξη αυτού του κινήματος δεν χρειάζεται να φοβάμαι τέτοιες επιθέσεις. Γιατί ακόμη κι οι πιο ισχυροί του πλανήτη, δεν είναι ισχυρότεροι απ’ την αλήθεια, τη συλλογική δύναμη των ανθρώπων που μαζί αγωνίζονται για όσα αγαπάμε και τη δύναμη όλων μας σ’ αυτό το υπέροχο κίνημα» καταλήγει η πανηγυρική ανακοίνωση της Avaaz.
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της διαδικτυακής πλατφόρμας για τη δικαστική νίκη:
 

«Αγαπημένες αβαζίτισσες και αβαζίτες,
 
Η ακρόαση τελείωσε κι ο δικαστής ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ το ένταλμα που έστειλε η Monsanto στο Avaaz!!!!
 
Είπε ότι το ένταλμα θα είχε «τρομακτικές συνέπειες» κι ότι «κανένας δε θα ήθελε τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και δραστηριοτήτων του». Μάλιστα έκανε κήρυγμα στη Monsanto περί δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου!!
 
Μέλη του Avaaz που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και χαμόγελα χαράς ακούγοντας τα λόγια του. Δες ένα σύντομο βιντεάκι που στέλνει ο υπεύθυνος εκστρατειών μας Iain Keith απ’ τα σκαλιά του δικαστηρίου (μας συγχωρείς που είναι στα Αγγλικά):
 

 

Αυτό το τρομακτικό ένταλμα ζήταγε να παραδώσουμε στη Monsanto κάθε τι που έχει πει ή γράψει η ομάδα μας τα τελευταία ΧΡΟΝΙΑ, ακόμη και τα email των μελών του Avaaz που έχουν επικοινωνήσει με αρμοδίους σχετικά με τη Monsanto. Θα κόστιζε στο κίνημά μας μήνες δουλειάς και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
 
Ακόμη χειρότερα, οι δικηγόροι μας είπαν ότι τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ τέτοια αιτήματα! Γιατί συνήθως, περισσότερη διαφάνεια σημαίνει περισσότερη δημοκρατία.
 
Αλλά το κίνημά μας ανέλαβε δράση. Πάνω από 200.000 από εμάς τσοντάραμε και προσλάβαμε τον καλύτερο δικηγόρο σ’ αυτόν το τομέα, τον Andrew Celli, ο οποίος έχει κερδίσει τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν. Ο Andrew κι η ομάδα του συνεργάστηκαν με την ομάδα του Avaaz για να κάνουμε φύλλο και φτερό το ένταλμα της Monsanto. Είναι εκτενές και δικηγορίστικο, αλλά αν καταλαβαίνεις τη γλώσσα θα το βρεις υπέροχο — μπορείς να το διαβάσεις εδώ.  https://avaazimages.avaaz.org/Avaaz%20Foundation%20VS%20Monsanto.pdf
 
Η Monsanto εκπροσωπήθηκε από γνωστό δικηγόρο, ο οποίος έχει ιστορικό στο να υπερασπίζεται δηλητήρια όπως το αρσενικό και ο αμίαντος. Αλλά ο δικαστής πείστηκε απ’ τις καταθέσεις μας και τα ισχυρά μας επιχειρήματα, και πήρε μια πραγματικά ΣΠΑΝΙΑ απόφαση απορρίπτοντας το ένταλμα στο σύνολό του!!! Συνήθως απλά περιορίζουν τέτοια εντάλματα για να τα εκλογικεύσουν κάπως. Αλλά ο δικαστής δεν βρήκε τίποτα λογικό στις καταγγελίες της Monsanto εναντίων μας!
 
Μέλη, ομάδα και δικηγόροι του Avaaz πανηγυρίζουν στα σκαλιά του δικαστηρίου!
 
Σήμερα είναι μέρα γιορτής, αλλά μπορεί να μην είναι το τέλος.
 
Η Monsanto μπορεί να ζητήσει έφεση, ή να βρει τρόπο να μας τη φέρει από αλλού. Αλλά πλέον έχουμε δημιουργήσει δεδικασμένο κι έχουμε αποκτήσει μια καταπληκτική νομική ομάδα. Αλλά πάνω απ’ όλα έχουμε ένα ατρόμητο κίνημα που θα υψώσει ανάστημα και θα φωνάξει για το δίκαιο, όταν το απειλούν οι ισχυροί του πλανήτη.
 
Ο στόχος αυτών των νομικών επιθέσεων είναι να μας τρομοκρατήσουν. Νιώθω δάκρυα χαράς αυτή τη στιγμή, καθώς συλλογίζομαι ότι με τη στήριξη αυτού του κινήματος δεν χρειάζεται να φοβάμαι τέτοιες επιθέσεις. Γιατί ακόμη κι οι πιο ισχυροί του πλανήτη, δεν είναι ισχυρότεροι απ’ την αλήθεια, τη συλλογική δύναμη των ανθρώπων που μαζί αγωνίζονται για όσα αγαπάμε και τη δύναμη όλων μας σ’ αυτό το υπέροχο κίνημα.
 
Με απέραντη ευγνωμοσύνη,
Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz.
 
Υ.Γ. – Άλλο ένα καταπληκτικό παράδειγμα αυτού του κινήματος: Ένα μέλος του Avaaz απάντησε στο email που έλαβε για οικονομική στήριξη της νομικής υπεράσπισης, προτείνοντας να μιλήσουμε στην Bayer, η οποία εξαγοράζει τη Monsanto, και να της ζητήσουμε να αποσύρει τις καταγγελίες. Στη συνέχεια, από μόνος του έστειλε email στον γενικό διευθυντή Bayer. Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της Bayer τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι θα ήθελε πολύ να μου μιλήσει! Και θα του μιλήσω αυτή τη Δευτέρα. Δεν ξέρω ακόμη ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά είναι άλλο ένα παράδειγμα του πόσο υπερβολικά υπέροχο είναι αυτό το κίνημα που όλοι και όλες μας απαρτίζουμε. Σας ευχαριστώ όλους και όλες από καρδιάς, που είστε αυτοί που είστε»

 
Το παραπάνω, ήταν το τελευταίο νικηφόρο χτύπημα κατά της βασσίλισας των αγροχημικών, που πρόσφατα πέρασε υπό τον έλεγχο της Bayer, καθώς μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασε την Monsanto για το γεγονός πως απέκρυψε την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, Roundup, που «συνέβαλε σημαντικά» στην πρόκληση καρκίνου σε αμερικανό κηπουρό που προσέφυγε εναντίον της. Ο κηπουρός Ντουέιν Τζόνσον, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καρκίνου του αίματος, κέρδισε τη δίκη και στη Monsanto επιδικάστηκε πρόστιμο ύψους 290 εκατ. δολ.
 
Την ίδια ώρα, η πολυεθνική ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις εναντίον της, καθώς τουλάχιστον 8.000 αγωγές έχουν κατατεθεί εναντίον της, με αντίστοιχες κατηγορίες.