Εγκαινιάζοντας την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα και ο ίδιος νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για την απόφαση του να υπογράψει το μνημόνιο το 2015, καθώς η χώρα πατά στα πόδια της, παρά το ότι πολλοί δεν το περίμεναν. Έκανε λόγο για μια νέα εποχή που ανατέλλει, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται πάλι σε τροχιά ανάκαμψης μετά από εννέα χρόνια.

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την 83η ΔΕΘ, την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε.

Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι τότε τελικά πράξαμε το σωστό. Η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά.

Αυτό είναι έργο όλων μας. Κυρίως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν μεγάλες θυσίες και σήκωσαν βάρη τα οποία πολλές φορές δεν τους αναλογούσαν. Σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς. Ανήκει στους πολλούς”, υπογράμμισε.

Το τέλος των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα. Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει πια για τον τόπο μας. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης».

Πίστη τήρηση όσων συμφώνησε με τους δανειστές

Ο Α. Τσίπρας στάθηκε στη μείωση της ανεργίας και στις 300.000 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνει. Ξεκαθάρισε ότι οι μνημονικαές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα οι δανειστές θα εφαρμοστούν κανονικά στο μέλλον και περιέγραψε το όραμα του όραμα του για τη νέα Ελλάδα.

Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση. Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος.

Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά. Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα, την Ελλάδα της νέας εποχής.

Το ερώτημα είναι πώς την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα. Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν; Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά, ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις; Εμπεδώνονταςμια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή,επενδύοντας στη καινοτομία και τη ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες, καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στο πολιτισμό σε όλους τους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μας για την αναγέννηση της πατρίδας μας, που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας: Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά».

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα

Ο Α. Τσίπρας δεσμεύτηκε για μια σειρά από μέτρα, επισημαίνοντας πως είναι δίκαια και λογικά, καθώς ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει. Δεσμεύτηκε για επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, μείωση του ΕΝΦΙΑ και προσλήψεις. Σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, όπως είναι συμφωνημένο με τους δανειστές, υποστήριξε ότι είναι ένα μέτρο που δεν είναι αναγκαίο πλέον καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΔΝΤ και θα το θέσουν στους δανειστές.

«Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1  ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι δίκαιο και το κάνουμε πράξη. Μέχρι τέλος του έτους, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Από 1η Ιανουαρίου 2019 μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο, είναι και ηθικό και γίνεται πράξη. Από 1η Ιανουαρίου 2019 δίνεται εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.

Επίσης προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από την 1η Ιανουαρίου 2019 και 100% από 1η Ιανουαρίου 2020. Προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία».

Γήπεδο στον ΠΑΟΚ και μετρό από το 2020

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του απέναντι στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε απέναντι τους. Δήλωσε ότι από το Νοέμβριο της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει η λειτουργία του μετρό, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία γηπέδου για τον ΠΑΟΚ.

Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, γι την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης. Και συνεχίζουμε, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης».

Από Οκτώβριο οι διαδικασίες Συνταγματικής Αναθεώρησης

Σχετικά με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως οι διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών και να καταργηθούν προστατευτικές ρυθμίσεις για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλουν τον ελληνικό νόμο.

«Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία».

Η «πρωτεύουσα των Βαλκανίων» και οι «κοινές αξίες» με τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα μοιράζεται κοινές αξίες με τις ΗΠΑ καθώς έχουν δώσει μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισήμανε στους αμερικανούς επενδυτές ότι θα υπάρχουν για αυτούς πολλές ευκαιρίες στη χώρα για επενδύσεις.

«Οι ΗΠΑ είναι χώρα με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν. Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Θέλω λοιπόν να καλέσω τον καθένα από σας (αμερικανούς επενδυτές) να συμμετέχει στην μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος. Οι ευκαιρίες θα είναι πολλές».

Τέλος, χαρακτήρισε την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τονίζοντας πως είναι κόμβος εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών στην περιοχή.

«Σας παρουσίασα το σχέδιο και το όραμα μας. Να σας εκμυστηρευτώ ότι η Θεσσαλονίκη πλέον δεν έχει τη μίζερη θέση μιας πόλης που παρακαλά να ονομάζεται συμπρωτεύουσα. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον τον ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, Γέφυρα πολιτισμών. Όχι φράχτη, όχι πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα. Στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός, στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά»