Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 83η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για παροχολογία, επισημαίνοντας πως διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που περίμεναν την κατάρρευση της κυβέρνησης πριν βγει από τα μνημόνια. Τόνισε ότι το «μαξιλάρι» των 30 δισεκατομμυρίων εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τις αναταράξεις των διεθνών αγορών, που δημιουργούνται λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει για αυτές με τις εξελίξεις σε Τουρκία, Ιταλία και άλλες χώρες. Στάθηκε στο ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα αποτελούσε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε ακραία δεξιά και νεοφιλεύθερη τη Νέα Δημοκρατία.

«Να σας πως ότι με ενοχλεί ο όρος παραχολογία για όσα εξήγγειλα, αυτό χρησιμοποιούταν από άλλες πολιτικές δυνάμεις στο παρελθόν. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για τους πολίτες και ιδιαίτερα για την μεσαία τάξη που έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Δεν πετάξαμε τη μπάλα στην εξέδρα, οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Το 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το έλασσον που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πήραμε κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας, δεν σήκωσαν τα βάρη αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και ενδεχομένως να θέλουν να έχουμε μνημόνια για να διασφαλίσουν τη συνέχιση των κερδών τους. Η έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει πραγματικότητα όταν θα μπορεί να τη δει στη καθημερινότητα του ο πολίτης.

Εκτιμούμαι ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για μέρισμα γιατί πάνε καλά οι στόχοι. Να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έχει μεγάλη σημασία πως συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι που είναι κοντά στα 30 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 2,5 χρόνια και έτσι οι αναταράξεις στις αγορές δεν μας επηρεάζουν για αυτό το διάστημα. Κάποια στιγμή θα δοθεί η δυνατότητα να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο. Αν δεν είχε γίνει αυτό θα οδηγούμασταν σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως ευχόταν η αξιωματική αντιπολίτευση και κάποιοι άλλοι. Ορισμένοι, ανάμεσα τους και ο κύριος Μητσοτάκης, προσπάθησαν να αποδώσουν το «τσίμπημα» του δεκαετούς ομολόγου στο ότι εγώ θα μιλούσα για παροχές. Οι αναταράξεις των αγορών είναι που επηρεάζουν τα ομόλογα, έχουμε διασφαλίσει την πορεία της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια».

«Δεν μας πίεσαν για τη συμφωνία των Πρεσπών»

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό. Επανέλαβε ότι μετά τη συμφωνία ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια αναβαθμίζεται και χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει τη θέση που θα πάρει το κόμμα του στο εξωτερικό. Εκτίμησε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρισκάρει την πολιτική σταθερότητα της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις του στο ζήτημα της συμφωνίας.

«Ουδείς μας πίεσε για τη συμφωνία των Πρεσπών και για τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Δεν υπάρχει προηγούμενο διεθνώς για μια τέτοια επιτυχία. Για πολλά χρόνια η ΠΓΔΜ είχε πρωθυπουργό έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει την ελληνική ιστορία Η προοδευτική κυβέρνηση Ζάεφ μας βοήθησε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Η διεθνής κοινότητα είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή γιατί δίνεται λύση σε μια πολύπαθη περιοχή. Ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται στην ευρύτερη περιοχή. Επί Σαμαρά ήταν χώρα που δεν ζητούσαν καν τη γνώμη μας για αυτό το θέμα.

Η στάση του Π. Καμμένου για το Μακεδονικό είναι στάση και θέση αρχής αν και διαφωνώ μαζί του. Σύμφωνα με τους διεθνείς συσχετισμούς δεν θα μπορούσε να έρθει η λύση που επιζητά αν και θα το θέλαμε. Δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία και ξαφνικά κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική πολιτική που είναι επικίνδυνη όταν πρόκειται για εθνικό ζήτημα και προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς. Αν πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια γιατί κάνει τον τζάμπα μάγκα και κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες. Ας βγει να πει το απλό, ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία και να βγει να το πει και στο ΝΑΤΟ; Είναι εθνικά επικίνδυνη η στάση του.

Κυβερνάμε 3,5 χρόνια με τους ΑΝΕΛ και τα έχουμε πάει εξαιρετικά καλά, κάναμε πράγματα που δεν έκαναν 3 κυβερνήσεις πριν από εμάς και βγήκαμε από τα μνημόνια, μεγάλα σκάνδαλα πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη. Έχει κριθεί αυτή η συνεργασία και έχει προχωρήσει πολύ καλά. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων στα οποία δεν συμφωνούμε, έτσι είναι οι συμμαχικές κυβερνήσεις. Δεν διαβλέπω κανέναν κίνδυνο να ρίξουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κύριο Καμμένο το πώς θα κινηθούμε.

Το «σχέδιο Πινοσέτ»

Αναφερόμενος στις διαφορές ανάμεσα στην πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποκαταστήσει τις αδικίες, την ώρα που η ΝΔ ασπάζεται πλήρως τη θέση του ΔΝΤ και έχει σκοπό να εφαρμόσει το αντιλαϊκό σχέδιο που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δανειστές να μην υπάρξει νέα περικοπή των συντάξεων, χωρίς να κάνει πισωγύρισμα στα όσα έχει δεσμευτεί

«Για τις συντάξεις σας είπα την πλήρη αλήθεια. Η χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να παραδίδει το σχέδιο προϋπολογισμού για να μελετηθεί αν τηρεί τους στόχους που προβλέπονται και έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Δεν είπα κάτι διαφορετικό θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό για να ελεγχθεί. Θα τον καταθέσουμε έχοντας την εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από το 3,5 πλεονάσματος και έτσι θα καταρριφθούν οι προβλέψει του ΔΝΤ που προέβλεπε πλεόνασμα 2%. Δεν θα κάνουμε κανένα πισωγύρισμα, δε ν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το μέτρο των συντάξεων είναι μη διαρθρωτικό και αντιαναπτυξιακό.

Η ΝΔ δεν σχεδιάζει τη μη περικοπή του αφορολόγητου γιατί στον πυρήνα της είναι οι θέσεις του ΔΝΤ. Το σχέδιο της φοβάμαι δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής που ένας ακραία νεοφιλελεύθερος πολιτικός έφερε πίσω το ΔΝΤ. Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι η μέρα με τη νύχτα σχετικά με το σχέδιο της ΝΔ. Τα είπε ο κ. Καραγκούνης.

Είναι ο περίφημος κουμπαράς, δηλαδή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Να αλλάξει δηλαδή το αναδιανεμητικό σύστημα και να πάμε σε ένα σύστημα που θα έχουν σύνταξη όσοι είχαν την τύχη κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου να έχουν μια σταθερή δουλειά και σοβαρούς μισθούς. Οι υπόλοιποι -και δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης οι υπόλοιποι είναι πολλοί- δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη.

«Τυμβωρυχία της ΝΔ» για την καταστροφή στο Μάτι

Ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην ανατολική Αττική, που κόστισε τη ζωή σε 98 ανθρώπους, τόνισε πως πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ που προσπαθεί αν κερδίσει πολιτικά από το γεγονός.

«Όποια προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας μέσα από την εθνική τραγωδία στο Μάτι θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό. Διεξάγεται έρευνα από τους αρμόδιους και είμαστε βέβαιοι πως θα καταλήξει σε συμπεράσματα για τα αίτια της καταστροφής. Συνιστώ στη ΝΔ να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας.

Ασκήθηκε έντονη κριτική από ΜΜΕ και αντιπολίτευση. Είναι απαραίτητη η κριτική αλλά υπάρχει και το όριο που αν κανείς το ξεπεράσει , οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική γίνεται στοχευμένη προπαγάνδα και αλλάζει το πρόσημο και είναι επωφελής για αυτόν που τη δέχεται. Θα έπρεπε να είμαστε πολύ ανόητοι αν προσπαθούσαμε να κρύψουν τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί δεν κρύβονται ούτε εικάζονται. Δεν κρυφτήκαμε. Τι νόημα έχει αυτή η αβάσιμη κατηγορία που διαψεύδεται από την ίδια την πορεία των πραγμάτων;

Η όποια κριτική πρέπει να γίνεται σε συνθήκες δημοκρατίας, όταν όμως ξεπερνάει τα όρια οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει στόχος για πολιτικά κέρδη και όταν αυτό γίνεται πάνω σε συντρίμμια είναι κάτι που κανείς δεν επικροτεί. Οι υπουργοί είναι από την πρώτη μέρα στο Μάτι για να δουλέψουν και να ακούσουν και το παράπονο και την οργή. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς να στηρίξουμε όλους αυτούς ανθρώπους και να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

«Ακραία δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη η ΝΔ»

Στα ερωτήματα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόνισε πως είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τίμιους ανθρώπους αλλά όχι υποψήφιους της ΝΔ που έχει μετατραπεί σε μια παράταξη «ακραία δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη» που δεν έχει σχέση με ό,τι πρέσβευε εδώ και πολλά χρόνια.

«Η επιλογή μας να άρουμε αδικίες της προηγούμενης περιόδου, είναι επιλογή με βασικό κριτήριο τη δικαιοσύνη, μια πράξη που οφείλουμε να κάνουμε, ιδίως όταν κάποιες από τις επιβαρύνσεις αναγκαστήκανε εμείς να τις κάνουμε και τις διορθώνουμε τώρα που μπορούμε. Σχετικά με τη συστράτευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, είμαστε μια δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα αλλά δεν αρνούμαστε τον διάλογο και δεν έχουμε κλειστές πόρτες και αυτιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο DNA του τον διάλογο, θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε και με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Δεν πρόκειται να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό και να συνεργαστούμε με τη σημερινή ΝΔ που είναι ακραία δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη, δεν έχει σχέση με ό,τι πρέσβευε αυτή η παράταξη για πολλά χρόνια».