Την αμείωτη συνέχιση των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων του νησιού περιγράφει η ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη Λέσβο, όπου προ ημερών βρέθηκε στο στόχαστρο φασιστικής επίθεσης ένα 9χρονο κορίτσι, «επειδή φορούσε μαντήλι» και οι θύτες την πέρασαν για πρόσφυγα. Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη, καθώς οι δράστες «ζήτησαν συγγνώμη».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσίευση, η δημοσιογράφος που δημοσίευσε την είδηση της επίθεσης στο μικρό κορίτσι στην αυλή εκκλησίας στο Πέραμα βρέθηκε στο στόχαστρο ακραίων στοιχείων, που όπως αναφέρει «έχουν πρωταγωνιστήσει σε παράνομες πρακτικές, συστήνοντας μάλιστα και “ομάδες περιφρούρησης” στην περιοχή της Γέρας και περιπολώντας στα χωριά προκειμένου να μην εγκατασταθούν σε αυτά δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο».
 
Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονισθεί πως οι «πληροφορίες» για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στην εν λόγω περιοχή έχουν διαψευστεί από κάθε πλευρά και δεν ευσταθούν.
 
Συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με της επίθεσης στο μικρό κορίτσι «εξαπολύθηκε μια επίθεση σε βάρος της δημοσιογράφου, μητέρας παιδιού τριών ετών, με διαδικτυακές αναφορές σε βάρος της τιμής, της ηθικής, της υπόληψης και της επαγγελματικής της ιδιότητας, ξεκινώντας από την ιδιότητά της ως γυναίκα».
 
Η ίδια η δημοσιογράφος, σε δήλωσής της χαρακτηρίζει την επίθεση ακροδεξιά, χυδαία και καθαρά σεξιστική, προσθέτοντας ότι παράλληλα «επαναλαμβάνει για μένα τα όσα λέγονται για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους της Λέσβου ότι “πληρώνονται από ΜΚΟ για να γράφουν”».
 
Όπως αναφέρεται, η Ανθ. Παζιάνου προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον των παραπάνω, υποβάλλοντας μήνυση και ζητώντας τη σύλληψή τους στα πλαίσια του αυτοφώρου. Συγκεκριμένα, εναντίον τριών ανδρών και μίας γυναίκας. 
 
Μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθησαν δύο από τους τέσσερις μηνυθέντες. Πρόκειται για έναν έμπορο της Γέρας, διαχειριστή διαδικτυακής ομάδας μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η επίθεση, και για έναν κατά δήλωση του απόστρατου του πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για άτομα που έχουν δημοσιοποιήσει οι ίδιοι στο διαδίκτυο αναρτήσεις τους σχετικές με περιπολίες που πραγματοποίησαν και ακόμα πραγματοποιούν για να διώξουν αιτούντες άσυλο από τα χωριά τους ενώ έχουν πραγματοποιήσει και «εκλογές» προκειμένου να εκλέξουν πρόεδρο της «ομάδας περιφρούρησης» όπως αποκαλούν την ομάδα που έχουν συγκροτήσει.
 
Οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν χθες αργά το βράδυ ελεύθεροι με την Εισαγγελία πρωτοδικών Μυτιλήνης να τους παραπέμπει σε τακτική δικάσιμο. 
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υβριστικά και απειλητικά τηλέφωνα κατήγγειλε την Κυριακή ότι δέχεται και η δημοσιογράφος προϊσταμένη του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη.
 

Έξαρση φασιστικών συμπεριφορών

 
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι του νησιού του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στόχαστρο φασιστικών επιθέσεων, φραστικών και διαδικτυακών, καθώς από τον περασμένο Μάιο, οι δημοσιογράφοι της Λέσβου κατήγγειλλαν πως «συγκεκριμένα άτομα που μας στοχοποιούν γιατί δεν θέλουν να γράφουμε την αλήθεια ενάντια στα ψέματά τους, μας συκοφαντούν με τον αισχρότερο τρόπο φτάνοντας στο σημείο να λένε μάλιστα ότι χρηματιζόμαστε από μη κυβερνητικές οργανώσεις». 
 
Ακόμη, μόλις τον περασμένο Αύγουστο, στο στόχαστρο ανάλογων επιθέσεων βρέθηκε ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου στο νησί, Στρατής Μπαλάσκας, με αφορμή την αναδημοσίευση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ενός παλαιότερου δικού του χρονογραφήματος με τίτλο «Η Παναγιά η πουτανιάρα στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης».
 
Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, καθώς ακόμα και τοποθέτηση για αυτές στην «Πλατφόρμα για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Th. Jagland.
 
Τα παραπάνω περιστατικά μοιάζουν κάθε άλλο παρά μεμονωμένα, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φασιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές στο νησία. Συγκεκριμένα, εκτός της επίθεσης στο μικρό κορίτσι στην αυλή εκκλησίας, η φασιστική «Κρυπτεία» έκανε την επανεμφάνισή της στο νησί, ενώ άγνωστοι τοποθέτησαν έναν τσιμεντένιο σταυρό μεγάλου μεγέθους σε παραλία, με σκοπό την «αποτροπή των αλλόθρησκων». 
 
Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί, περιγράφεται και από το γεγονός πως την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκειμένου να «ζητήσει τον εντοπισμό και την δίωξη όσων με πρόθεση και κατά παράβαση του Νόμου διασπείρουν ψευδείς φήμες και συκοφαντίες, προτρέπουν από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πράξεις αυτοδικίας και προβαίνουν σε βίαιες πράξεις είτε κατά μόνας, είτε κατά αυτό-οργανωμένες ομάδες προκειμένου να προκαλέσουν πανικό, φόβο, μίσος και διχασμό στους πολίτες. Επίσης, στοχοποιούν και απειλούν απλούς πολίτες, θεσμικούς εκπροσώπους και λειτουργούς του Τύπου, προκειμένου να διασπείρουν μίσος και ρατσισμό και να προκαλέσουν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».