Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Τραμπ στο tweet του ήταν έτοιμος να διαβεβαιώσει ότι θα διέτασσε να επαναπατριστούν οι οικογένειες των περίπου 28.500 Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα. Για… καλή τύχη όλων, το έμαθαν στο Πεντάγωνο και ξεκίνησε η επιχείρηση να μην πατήσει το… κουμπί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου ήξεραν πως μια τέτοια ανακοίνωση θα εκλαμβανόταν αμέσως από την Πιονγκγιάνγκ ως ένδειξη πως ήταν άμεσα επικείμενη μια επίθεση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, είπε ο Γούντγουορντ.

«Εκείνη τη στιγμή, η ηγεσία του Πενταγώνου καταλήφθηκε από πολύ έντονη ανησυχία, καθώς σκέφτηκε: «Θεέ μου, αυτό το tweet, ενώ έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι Βορειοκορεάτες θα εκλάβουν αυτή την κίνηση ως ένδειξη άμεσα επικείμενης επίθεσης…»», τόνισε ο βετεράνος δημοσιογράφος, ένας από τους δυο που αποκάλυψαν το σκάνδαλο του Watergate.

Στο βιβλίο του, ο Μπομπ Γούντγουορντ περιγράφει έναν Ντόναλντ Τραμπ που είχε εμμονή με τον επαναπατρισμό των Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα. «Δεν ξέρω γιατί βρίσκονται εκεί κάτω, ας τους ξαναφέρουμε όλους πίσω στη χώρα μας», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια συνάντηση.Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχε σπεύσει να εξηγήσει ότι οι στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί «για να αποφύγουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες, ένα άρθρο των New York Times, γραμμένο από ανώνυμο, «ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ», προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ. Στο άρθρο ο συντάκτης υποστήριζε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπάρχει μια «αντίσταση», που στόχο έχει να αντιμετωπίζει την «παρορμητική συμπεριφορά» και την «ανηθικότητα» του προέδρου.

Το βιβλίο «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» του Γούντγουορντ, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, παρά το ότι ο Λευκός Οίκος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Αυτό το βιβλίο δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες έχουν ειπωθεί από θυμωμένους πρώην εργαζόμενους για να πλήξουν την εικόνα του προέδρου».

Σύμφωνα με το βιβλίο, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στην κυβέρνηση του Άσαντ, ο Τραμπ ζητούσε από τον υπουργό Άμυνας του, Τζιμ Μάτις, να σκοτώσουν τον πρόεδρο της Συρίας. «Πρέπει να πάμε εκεί και να τον σκοτώσουμε!», είπε στον Μάτις, ο οποίος αρχικά συμφώνησε μαζί του αλλά στη συνέχεια ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ σχεδίασε μια αεροπορική επίθεση κατά την οποία φρόντισε να μην απειλήσει τον Άσαντ. Ο Μάτις ανακοίνωσε πως πρόκειται για αποκύημα φαντασίας και ότι «δεν έχω πει ποτέ ούτε έχω ακούσει να λέγονται μπροστά μου αυτά».

Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, ο Μάτις τόνιζε σε συνεργάτες του ότι ο Τραμπ χειριζόταν τα θέματα εθνικής ασφάλειας σαν μαθητής της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού». Ο Γούντγορντ φέρνει στο φως και την κόντρα του Τραμπ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήριζε «διανοητικά καθυστερημένο με ηλίθια νότια προφορά. Ο Τραμπ απάντησε πως «δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για κανέναν, περιλαμβανομένου του Τζεφ. Το να είσαι Νότιος είναι καταπληκτικό. Τα κατασκεύασε για να μας διχάσει».

Το βιβλίο αναφέρει πως κόντρα υπήρξε και με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, ο οποίος χαρακτήρισε ηλίθιο τον Τραμπ και τρελοκομείο τον Λευκό Οίκο. Ο Κέλι αρνήθηκε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν αποκάλεσα ηλίθιο τον πρόεδρο».