Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο Κ. Ρέγκλινγκ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα για να συνεχίσει πιστά την εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων αν επιθυμεί να προχωρήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες».

Τα «success story» των μεταρρυθμίσεων

Ερωτηθείς για το αν η Ευρώπη έγινε σοφότερη μετά την οικονομική κρίση που την χτύπησε, δήλωσε πως δόθηκε ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και οι Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα πήραν τα μαθήματα τους, με τις πρώτες τέσσερις να αποτελούν success story, κάτι που μένει να φανεί και για την Ελλάδα.

«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε δύο διαδοχικές κρίσεις, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Και οι δύο σχετίζονταν. Η κρίση του ευρώ ήταν εσωτερική, αλλά δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πριν οι ρυθμίσεις ήταν πολύ λίγες. Η πεποίθηση ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας».

Δεν τον προβληματίζει άμεσα η Ιταλία

Σχετικά με το αν η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας αποτελεί πηγή προβλημάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεν δείχνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν άμεσα τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες, που θα δημιουργήσουν.

«Και οι δύο ηγέτες κομμάτων είπαν επίσης πολύ διαφορετικά πράγματα τις τελευταίες ημέρες: Είπαν ότι θέλουν να σεβασθούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιασθεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν τα προεκλογικά προγράμματά τους, ασφαλώς όχι αμέσως».