Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις πολιτικές που εφάρμοσαν στη χώρα, οδηγώντας τη στη βράχια, προσθέτοντας πως στη συνέχεια τα μνημόνια και η εμμονή των δανειστών έφερε την κοινωνία στα όρια της. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι περισσότεροι στην Ευρώπη δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του.

«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας.

Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης. Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

«Πετύχαμε χωρίς διάλυση του κοινωνικού ιστού»

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση του κατάφερε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά οικονομικά και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που αποτελούσαν ζητούμενο για δεκαετίες, πέτυχαν πρωτογενή πλεονάσματα που το 2015 κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει και ταυτόχρονα απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται η διάλυση του κοινωνικού ιστού για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό.  Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει».

«Θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις»

Διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να σταματήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και να μην επαναλάβουν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση και παράλληλα θα θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας και τη δίκαιη ανάπτυξη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, συνιστά ιστορική τομή με το παρελθόν. Θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Θα συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας».

«Στυλοβάτης του σάπιου οικοδομήματος ο Τσίπρας»

Σχολιάζοντας την ομιλία του Α. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει διαπιστευτήρια για την πολιτική που ακολουθεί και να άρει τις όποιες επιφυλάξεις αυτών που τον θεωρούσαν αριστερό και ριζοσπάστη. Η ανακοίνωση κάνει λόγο ομιλία – μνημείο αθώωσης της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ο Α. Τσίπρας αναδεικνύεται σε στυλοβάτη του σάπιου και αντιδραστικού συστήματος της Ένωσης.

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διαβεβαιώσει ότι, παρά τους ενδοιασμούς ορισμένων που νόμιζαν ότι ήταν “αριστερός” και “ριζοσπάστης”, έφερε σε πέρας το αντιλαϊκό έργο που ανέλαβε, εμφανίζοντας μάλιστα αυτή τη βάρβαρη πολιτική ως “νίκη του ελληνικού λαού” και ως “αλληλεγγύη της ΕΕ”! Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και δεν θα επανέλθει στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε.

Από κει και πέρα η ομιλία του ήταν ένα ακόμη μνημείο αθώωσης της ΕΕ. Όμως, η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη των λαών και όσοι καλλιεργούν αυτήν την άποψη, ενοχοποιώντας μάλιστα συλλήβδην κάθε φωνή εναντίωσης στην ΕΕ, προσφέρουν ισχυρά όπλα σε αντιδραστικές δυνάμεις για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια.

Η ΕΕ είναι μια συμμαχία των αστικών τάξεων της Ευρώπης, που όσο περισσότερο αυξάνουν τα αδιέξοδα του συστήματος, τόσο περισσότερο σπαράσσεται από αντιθέσεις, τόσο περισσότερο γίνεται πιο επιθετική ενάντια στους λαούς εντός και εκτός Ευρώπης. Αυτήν την αλήθεια όχι μόνο την κρύβει ο κ. Τσίπρας, αλλά αναδεικνύεται σε στυλοβάτη αυτού του σάπιου και αντιδραστικού οικοδομήματος».