Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον τόνισε ότι αν το Δικαστήριο ξεκινήσει έρευνες ενάντια στις ΗΠΑ ή στο Ισραήλ για πιθανά εγκλήματα πολέμου, τότε «θα απαγορεύσουμε σε αυτούς τους δικαστές και εισαγγελείς την είσοδο στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία τους και θα ξεκινήσουμε ποινικές διώξεις σε βάρος τους στο δικό μας δικαστικό σύστημα».

Ο Μπόλτον προειδοποίησε επίσης να μην γίνουν έρευνες σε βάρος του Ισραήλ, έπειτα από παρότρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής. «Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», τόνισε.

«Η πιθανή έρευνα του ΔΠΔ απειλεί την αμερικανική εθνική κυριαρχία» υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προσθέτοντας ότι άμα ανοίξει η έρευνα, τότε οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν τις προτάσεις Μπόλτον»

Η εξέλιξη έρχεται μετά από αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν αλλά και της προσπάθειας των Παλαιστινίων να φέρουν το Ισραήλ ενώπιον της δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σκοπός του δικαστηρίου, από την σύσταση του το 2002, είναι να οδηγεί στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ το 2002, με τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αντιτίθεται στο δικαστήριο. Ο διάδοχος του Μπους, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έκανε ορισμένα βήματα προκειμένου να συνεργαστεί με το δικαστήριο.

Το ΔΠΔ απάντησε την Τρίτη στις αμερικανικές απειλές λέγοντας ότι «ως Δικαστήριο, θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να αποθαρρύνεται, με βάση τις αρχές και τη γενική αντίληψη της υπεροχής του δικαίου».

Στήριξη στο ΔΠΔ από Γαλλία

«Η Γαλλία, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, στηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στη συνεισφορά της στο προϋπολογισμό και στη συνεργασία του μαζί του», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές Βον ντερ Μιλ με ανακοίνωσή της.

«Το Δικαστήριο πρέπει να είναι σε θέση να δρα και να ασκεί ανεμπόδιστα τις αρμοδιότητες του, ανεξάρτητα και αμερόληπτα, εντός του νομικού πλαισίου που ορίζεται από το Καταστατικό της Ρώμης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.