Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής, Γιώργος Χουλιαράκης συναντώνται στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την τρόικα για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», την Τρίτη οι επικεφαλής της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, αναφέροντας ότι το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων μπορεί να χαρακτηριστεί δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ερωτηματικά για την περικοπή συντάξεων

Ωστόσο, ο Ντόλμαν ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι η η περικοπή συντάξεων είναι μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα και το Ταμείο διαφωνεί με το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε στο capital.gr ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. «Οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, ακόμα και αν αυτά υποχώρησαν λίγο αργότερα. Συνεπώς συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να επιμένει πως η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει τη μη περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews εκτίμησε πως μετά από συζητήσεις που θα κάνουν με τους δανειστές θα γίνει κατανοητό ότι δεν είναι αναγκαία η νέα περικοπή στις συντάξεις.

«Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι»

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, αλλά οριστικές εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν τον Νοέμβριο που θα κατατεθεί το οριστικό σχέδιο. Εκτός από τα δημοσιονομικά, στις επαφές με τα κλιμάκια των θεσμών θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα «μεταμνημονιακά» μέτρα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση αναλυτικά στοιχειά για τα μέτρα- εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται σε επαφή με τους επικεφαλής τρόικας, προκειμένου να τους ενημερώνουν για τα στοιχεία που εξετάζουν από τη Δευτέρα. Οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναμένεται να συναντηθούν με το κουαρτέτο και πάλι την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται εμβόλιμη συνάντηση την Πέμπτη.