Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ισπανική ιστοσελίδα eldiario.es δημοσίευσε τη Δευτέρα την είδηση πως η Μοντόν απέκτησε με παράτυπο τρόπο το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της από το Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos της Μαδρίτης. Αναφέρεται ότι η πρώην υπουργός Υγείας κατάφερε να αποκτήσει το μεταπτυχιακό λαμβάνοντας βαθμούς χωρίς να παρακολουθεί τα μαθήματα, ενώ γίνεται λόγος και για επαφές της με καθηγητές.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά την Τρίτη παραιτήθηκε, καθώς δεν ήθελε η υπόθεση της να βλάψει την κυβέρνηση. Νωρίτερα, οι Ποδέμος είχαν τονίσει πως η Μοντόν οφείλει να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τα όσα της προσάπτουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο έχει συνδεθεί πρόσφατα και με άλλα σκάνδαλα σχετικά με πτυχία που απέκτησαν πολιτικοί χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα.

Είναι η δεύτερη αποχώρηση υπουργού από την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ που ορκίστηκε στις αρχές Ιουνίου. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού, Μαξίμ Χουέρτα, μετά από πρόστιμο που δέχθηκε για απόκρυψη εισοδημάτων πριν από 10 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ διαδέχτηκε την κυβέρνηση Ραχόι λόγω των πολλών σκανδάλων που είχαν βγει στην επιφάνεια για στελέχη της δικής του κυβέρνησης.