Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε απαίτηση δεκαετιών τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου και χαρακτήρισε «εξαιρετικό και αναλυτικό» το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του 2018.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι για το πόρισμα έχει δεσμευτεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επισήμανε πως θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο. «Πρόσφατα έκανε δηλώσεις δεσμευτικές ο πρωθυπουργός και το έχω πει και εγώ επανειλημμένα. Αυτό το εξαιρετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις σε όλες τις πτυχές, θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να για κανέναν λόγο να συσχετιστεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεωνμε τα ελληνικά μνημόνια. «Έχει πρόσφατα γράψει άρθρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δήλωσε και ο πρωθυπουργός και έχω και εγώ επανειλημμένα κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Είναι σαφές και το έχω πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θέλαμε σε όλη τη διάρκεια που συζητούνταν τα ελληνικά μνημόνια να θεωρηθεί ότι συμψηφίζουμε αυτό το ιερό θέμα, για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, με ενδεχόμενες απαιτήσεις- χρηματικές, υλικές- εκείνων των προγραμμάτων».

«Ιστορικό χρέος» για τον Τσίπρα

Ο Α. Τσίπρας βρέθηκε προ ημερών στην Κάνδανο Χανίων και αφού έκανε λόγο για «μνημείο της βαρβαρότητας του ναζισμού που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, στις μέρες μας ιδίως που βλέπουμε αυτές οι ιδέες να ξανάρχονται στο προσκήνιο», τόνισε πως αποτελεί για την κυβέρνηση ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν, αλλά και στις επόμενες γενιές.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή -είναι πρώτη φορά που έρχομαι εδώ- είναι ιστορικός τόπος, τόπος μαρτυρίου, είναι ένα ζωντανό μνημείο της αντίστασης. Η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή πράξη την περίοδο της κατοχής έγινε εδώ. Ταυτόχρονα βεβαίως αποτελεί και ένα μνημείο της βαρβαρότητας του ναζισμού που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, στις μέρες μας ιδίως που βλέπουμε αυτές οι ιδέες να ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία, πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του ναζισμού και αυτή η μάχη γράφτηκε με αίμα, ας μην το ξεχνάμε εδώ. Και μιας και βρίσκομαι εδώ να σας ενημερώσω, οτι για εμάς το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι τελικώς θα προσδιοριστεί ως το τίμημα του χρέους, είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.

Η βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν δυο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θέλω να σας ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής, μέχρι το τέλος του έτους, θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις»