Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο μέτρο της ασφαλιστικής ελάφρυνσης χιλιάδων μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων), που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα περίοδο, η οποία για την κυβέρνησή μας έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, συνολικά, με τις νέες παρεμβάσεις, 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα και όχι με εκτιμήσεις ή προβλέψεις, ήδη το 88% των μη μισθωτών πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. «Δηλαδή, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί ήδη πληρώνουν λιγότερα και άλλοι 250.000 έχουν τις πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις που προαναφέρθηκαν. Ουσιαστικά, λοιπόν, το σύνολο των μη μισθωτών (περίπου 1,5 εκατομμύριο) ευνοείται με το νέο ασφαλιστικό και τις πρόσθετες ελαφρύνσεις του 2019».

«Η ΝΔ χρεοκόπησε το ασφαλιστικό σύστημα»

Επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι ξεκάθαρος στόχος της είναι η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, κάτι που ποτέ δεν έκρυψε. Τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεοκόπησε το ασφαλιστικό σύστημα, παραδίδοντάς το με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές.

«Η ΝΔ δεν σταμάτησε ποτέ τη ρητορική της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, άλλοτε με την κινδυνολογία περί κατάρρευσης του συστήματος και άλλοτε με τα ψέματα περί αφαίμαξης των επαγγελματιών. Είχα πει εδώ και πολύ καιρό ότι αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία, έχει σκοπό και στόχο. Ο στόχος ήταν προφανής, είναι πλέον και ομολογημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τον στόχο αυτό επιβεβαιώνει και η πολιτική που η ΝΔ εφάρμοσε και χρεοκόπησε το ασφαλιστικό σύστημα παραδίδοντάς το με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα που το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει ξανασταθεί στα πόδια του τι αντιπροτείνει η ΝΔ;».