Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές θεωρούν ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι πλέον βιώσιμο και αυτός είναι ο λόγος που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

Η κυβέρνηση θέλοντας να πείσει την τρόικα χρησιμοποίησε το «όπλο» του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει για το 2019. Συγκεκριμένα παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από 700 εκατομμύρια, όπως αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο.

Μετά την Κομισιόν, το ενδεχόμενο μη περικοπής συζητούν πλέον και η ΕΚΤ και ο ESM, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, Πίτερ Ντόλμαν, είχε τονίσει πως η περικοπή συντάξεων αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί.

Πληροφορίες του news247.gr, αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κόψει εκ νέου τις συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνει ελπιδοφόρα μηνύματα ως προς αυτή την κατεύθυνση από τους δανειστές.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Σημειώνετια πως το μεσημέρι της Παρασκευής, δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε πως κατά τις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν προέκυψε καμία συμφωνία για την τύχη των συντάξεων, δείχνοντας τα μέσα του προσεχή Οκτωβρίου για τις όποιες αποφάσεις, κατά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2019.

Επίθεση ΝΔ και απάντηση για «νοσταλγούς του Πινοσέτ»

Την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για «μισόλογα» γύρω από το θέμα της περικοπής των συντάξεων, υποστηρίζοντας πως αν δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση για την περικοπή των συντάξεων.

«Ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι μισόλογα για το αν θα κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε. Τα πράγματα είναι απλά: Αν δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το αν θα κοπούν οι συντάξεις. Μέχρι να πάρει το πράσινο φως -όπως του ευχόμαστε- ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για την “ευχή” που τους έδωσε προ εβδομάδος να μην μακροημερεύσουν για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό».

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στην ανακοίνωση της ΝΔ, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2019 και οι επόμενες εκλογές θα στείλουν τους νοσταλγούς του ΔΝΤ και του Πινοσέτ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η ΝΔ έχει στηρίξει όλη της την πολιτική ύπαρξη στη βαθιά της επιθυμία να εφαρμοστεί η εμμονή του ΔΝΤ και να περικοπούν οι συντάξεις. Τόσο για να κατηγορεί την κυβέρνηση, όσο και γιατί αυτό είναι μέρος του προγράμματος Πινοσέτ που έχει αντιγράψει ο κ. Μητσοτάκης και επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα. Λυπούμαστε, αλλά θα τους διαψεύσουμε διπλά. Τόσο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 όσο και στις επόμενες εκλογές, που θα στείλουν τους νοσταλγούς του ΔΝΤ και του Πινοσέτ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.