Όπως αναφέρει το Reuters, η Βίντερσταϊν έδωσε αυτήν την απάντηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Παρασκευή. 

Νωρίτερα, σε άλλο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Καμία συμφωνία για τις συντάξεις καθώς οι πιστωτές ολοκληρώνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση», οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μη περικοπή τους.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων παραμένει ανοικτό και σημειώνοντας πως στην Ελλάδα συζητούν έντονα την μη περικοπή τους. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ανώνυμη πηγή, η άποψη αυτή της Ελλάδας «ήταν πρόωρη», καθώς ακόμα «είναι απαραίτητη καλή δουλειά».

Η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως «δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η Ελλάδα ανακάμπτει από «τη μεγαλύτερη οικονομική διάσωση στην ιστορία» μετά από εννέα χρόνια λιτότητας, τονίζοντας πως η χώρα εξακολουθεί να οφείλει δισεκατομμύρια και να καλείται να εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Ακόμη, αναφέρει πως «η Αθήνα ισχυρίζεται πως έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο» για να μην περικόψει τις συντάξεις μέχρι και κατά 18%, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει στις αρχές Ιανουαρίου, διατηρώντας παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα που της έχουν επιβάλει οι δανειστές. 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που προκάλεσε την επίθεση της αντιπολίτευσης, οι δανειστές θεωρούν ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι πλέον βιώσιμο και αυτός είναι ο λόγος που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019.

Η κυβέρνηση θέλοντας να πείσει την τρόικα χρησιμοποίησε το «όπλο» του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει για το 2019. Συγκεκριμένα παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από 700 εκατομμύρια, όπως αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο.

Μετά την Κομισιόν, το ενδεχόμενο μη περικοπής συζητούν πλέον και η ΕΚΤ και ο ESM, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, Πίτερ Ντόλμαν, είχε τονίσει πως η περικοπή συντάξεων αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί.

Πληροφορίες του news247.gr, αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κόψει εκ νέου τις συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνει ελπιδοφόρα μηνύματα ως προς αυτή την κατεύθυνση από τους δανειστές.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.