Τη διαρροή επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Στέφαν Μπράντερ, ο οποίος, μιλώντας στο ARD, δήλωσε ότι ο κ.Μάασεν του έδωσε στοιχεία σε μία κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις 13 Ιουνίου, πέντε εβδομάδες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση. «Μιλήσαμε για διάφορα στοιχεία, όπως και για τον αριθμό των εξτρεμιστών ισλαμιστών που υπάρχουν στη χώρα. Η αποστολή της BfV είναι να παρακολουθεί τις ακραίες οργανώσεις εντός της Γερμανίας και να αποφασίσει εάν αποτελούν κίνδυνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ακροδεξιός βουλευτής. 

Ο Μάασεν επίσης, προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε ότι οι πληροφορίες για ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον προσφύγων στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας δεν ευσταθούν.

Κληθείς να τοποθετηθεί ως πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, εξέφρασε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, αλλά ζήτησε έγγραφη αναφορά για τα γεγονότα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, στην αναφορά του ο κ. Μάασεν κάνει λόγο για «σημειολογική παρεξήγηση».

Έκτοτε, ο κ. Ζεεχόφερ έχει επαναλάβει δύο φορές – η τελευταία σήμερα εμφατικά στην Βουλή – ότι τον περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του, ωστόσο η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες επιμένει ότι ο Αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση την οποία κατέχει από το 2012.

Την άποψη της κ. Νάλες συμμερίζεται και το προεδρείο του κόμματός της. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Μάασεν πρέπει να φύγει. Η Μέρκελ πρέπει να το χειριστεί» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ, δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της καγκελαρίου – δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη».