Όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα, διέψευσε το πρωινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που ανέφερε ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, ανέφερε πως «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς για το «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σημειώνεται ότι στις σημερινές επαφές αντηλλάγησαν επίσης απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζητήθηκε η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» επαναλαμβάνει η Κομισιόν για συντάξεις

«Οι θέση μας είναι ξεκάθαρη: pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Αυτή είναι η μόνη θέση που πρέπει να κοιτάτε». Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, σε ερώτηση για τη θέση της επιτροπής σχετικά με την περικοπη η μη των συντάξεων στην Ελλάδα για το 2019.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Βίντερσταϊν έδωσε αυτήν την απάντηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Παρασκευή. 

Νωρίτερα, σε άλλο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Καμία συμφωνία για τις συντάξεις καθώς οι πιστωτές ολοκληρώνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση», οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μη περικοπή τους.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων παραμένει ανοικτό και σημειώνοντας πως στην Ελλάδα συζητούν έντονα την μη περικοπή τους. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ανώνυμη πηγή, η άποψη αυτή της Ελλάδας «ήταν πρόωρη», καθώς ακόμα «είναι απαραίτητη καλή δουλειά».

Η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως «δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η Ελλάδα ανακάμπτει από «τη μεγαλύτερη οικονομική διάσωση στην ιστορία» μετά από εννέα χρόνια λιτότητας, τονίζοντας πως η χώρα εξακολουθεί να οφείλει δισεκατομμύρια και να καλείται να εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Ακόμη, αναφέρει πως «η Αθήνα ισχυρίζεται πως έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο» για να μην περικόψει τις συντάξεις μέχρι και κατά 18%, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει στις αρχές Ιανουαρίου, διατηρώντας παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.