Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο μαζί με τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης, από τις 15 Σεπτεμβρίου θα γίνεται αυτόματη άρση του τραπεζικού απορρήτου, εξέλιξη που αφορά 150.768 δανειολήπτες, με την αξία των δανείων τους να υπολογίζεται σε 13,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.gr, η ρύθμιση στοχεύει στον εντοπισμό δανειοληπτών που εκμεταλλεύονται το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, κρύβοντας καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα δεν καταβάλουν τις οφειλές τους στις τράπεζες. Σημειώνεται πως για την άρση αυτή ήταν απαραίτητη άδεια των δανειοληπτών, ενώ από την 15η Σεπτεμβρίου αυτή θα γίνεται αυτόματα. Μάλιστα, όσοι μετά την εν λόγω ημερομηνία εκφράζουν αντιρρήσεις, θα βγαίνουν εκτός νόμου και προστασίας.
 
Κατά δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, που επικαλείται στατιστικά για την πορεία του νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές κατά την πρόσφατη, πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ο τελικός αριθμός που θα προκύψει κατά 40.000 μικρότερος, καθώς τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως ένας στους τέσσερις «στρατηγικούς κακοπληρωτές θα προτιμήσει να εγκαταλείψει την προστασία του νόμου, υπό τον φόβο του τραπεζικού απορρήτου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έως το πρώτο του 2017 σημειώθηκε εκτίναξη του αριθμού των υποθέσεων, παρότι μετά τις τελευταίες προσθήκες, η ένταξη έγινε πιο δύσκολη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το β' εξάμηνο του 2016 εντάχθηκαν 6.616 υποθέσεις, ενώ το α' του 2017 20.266. Το δημοσίευμα αναφέρει ως αιτία το γεγονός πως, μετά τις ρυθμίσεις του 2016, κάθε δικαστήριο όφειλε να έχει μία ειδική αίθουσα για την αποκλειστική εκδίκαση υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2017.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις αρχές του 2019 αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα επιδότησης δόσης στεγαστικού δανείου από το κράτος, με τη διαδικασία να προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω ης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις για όλα τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα (http://www. idika.gr).
 
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμη πως βάσει του νόμου, εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ των 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Με άλλα λόγια, δανειολήπτης με δόση 100 ευρώ μηνιαίως θα λαμβάνει επίδομα 95 ευρώ.

Στοιχεία για την πορεία του νόμου από το 2016 (@Ελεύθερος Τύπος)
 
Το ίδιο δημοσίευμα περιγράφει ακόμα το πλαίσιο υπό του οποίου θα λειτουργεί πλέον η αξιολόγηση από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για το πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν, πόσες ελέγχθηκαν, πόσες βρέθηκαν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και απορρίφθηκαν, πόσες πήραν την προστασία, πόσες εκδικάστηκαν, πόσες αναβλήθηκαν, πόσες ματαιώθηκαν, για πόσες έγινε η δίκη και κέρδισε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και έχασε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και βγήκε η απόφαση, για πόσες εκκρεμεί η απόφαση κ.λπ.».
 
Τονίζει, παράλληλα, πως οι δανειστές ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο στοιχεία για τους λόγους που δανειολήπτες εγκατέλειψαν τον νόμο, παρότι τέτοια στοιχεία δεν τηρούνται.
 
Αναφορικά με τα στοιχεία που πρόκειται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στους δανειστές, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για τα στοιχεία του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.