Μιλώντας στο BBC, η Μέι εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να παρουσιάσει μια καλή συμφωνία στο Κοινοβούλιο, Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019, δηλασή σε έξι μήνες.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια νκαλή συμφωνία. Θα τη φέρουμε από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και θα τη θέσουμε στο Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι η εναλλακτική σε αυτό είναι το να μην έχουμε συμφωνία».

Στη συνέχεια, η Μέι αναφέρθηκε στις δύο προτάσεις της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. «Η Ε.Ε. βασικά έθεσε δύο προτάσεις στο τραπέζι. Ή να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά, πρακτικά στην Ε.Ε., κάτι που θα σήμαινε προδοσία της ψήφου των βρετανών πολιτών. Ή, από την άλλη, να υπάρχει μία βασική εμπορική συμφωνία, αλλά να εξαιρεθεί η Βόρεια Ιρλανδία και να είναι η Βρετανία εκτός και η Βόρεια Ιρλανδία εντός της Ε.Ε. Αυτό θα σήμαινει διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς είπαμε όχι και θα θέσουμε μπροστά τη δική μας πρόταση, το σχέδιο Τσέκερς, που ξεμπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις.

Βουλευτές των συντηρητικών όμως, απειλούν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι εάν επιμείνει στο σχέδιο του Τσέκερς θα οδηγήσει τους Τόρις σε καταστροφική διάσπαση

Στόχος μια συμφωνία τον Οκτώβριο

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έυποστήριξε ότι είναι «ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες».

Απαντώντας στις δηλώσεις του Μπαρνιέ, ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε από το Λονδίνο ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία τον Οκτώβριο και εργάζεται για αυτόν τον σκοπό. «Νομίζω ότι είδατε το καλοκαίρι ότι εντάθηκαν οι συνομιλίες, είναι κάτι που προφανώς επιδιώκαμε, και είδατε ότι γίνεται πρόοδος σε ό,τι αφορά μια συμφωνία για την αποχώρηση», σχολίασε.

Δεν ψηφίζουν καμία συμφωνία της Μέι οι Εργατικοί

Όσον αφορά την αντιπολίτευση της Μέι, πριν λίγες μέρες οι Εργατικοί τάχθηκαν εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit επιτευχθεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ο Έμιλι Θόρνμπερι, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε στους FT πως μια λειτουργική συμφωνία «απλώς δεν πρόκειται να υπάρξει» υπό τη Μέι.

Η  Θόρνμπερι είπε πως θα χρειαστεί να γίνουν εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες στην περίπτωση που η πρωθυπουργός ηττηθεί σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit. «Ακόμη και αν (σ.σ. οι Συντηρητικοί) στραφούν σε εμάς τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο λέγοντας «Πρέπει να εγκρίνετε αυτό το έγγραφο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», εμείς δεν θα το κάνουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με την Έμιλι Θόρνμπερι, η πρόταση της Μέι, το λεγόμενο «Σχέδιο του Τσέκερς», που προβλέπει τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο αγαθών και γεωργικών προϊόντων, όχι όμως και υπηρεσιών, «δεν έχει νοημα».

Νέο δημοψήφισμα για το Brexit ζητεί ο δήμαρχος του Λονδίνου

Επίσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο συντριβής αν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε στήλη του που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο στην εφημερίδα Observer, ο Καν δήλωσε ότι ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δείχνει απροετοίμαστη και χωρίς να διαθέτει τη γνώση και την ικανότητα.

Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ή μιας κακής συμφωνίας, μπορεί να έχει αποτέλεσμα των απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας και να οδηγήσει σε νοσοκομείο χωρίς αρκετό προσωπικό, να πλήξει τις επιχειρήσεις και την αστυνομία να χρειάζεται να προετοιμαστεί για κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε.

«Δεν πιστεύω ότι η Μέι έχει την εντολή να τζογάρει τόσο απροκάλυπτα με την οικονομία και τον βιοπορισμό των ανθρώπων» υπογραμμίζει ο Καν, μέλος του Εργατικού Κόμματος και υπέρμαχος της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.