Οι Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας το βράδυ της Δευτέρας και σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η οποία αποτελεί το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Συρία και επιδιώκουν την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ.

Η ζώνη αυτή, που θα καλύπτει 15 με 20 χιλιόμετρα, θα δημιουργηθεί στις 15 Οκτωβρίου και θα φρουρείται από ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα. Όπως αναφέρει το Russia Today, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ενάντια στην Ιντλίμπ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά στο θέμα της Ιντλίμπ, μετά τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν. «Στη συνάντηση, εξετάσαμε την κατάσταση λεπτομερώς και αποφασίσαμε να καθιερώσουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 15 – 20 χιλιομέτρων έως τις 15 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήσαμε ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες. Ήταν η τέταρτη συνάντησή μας φέτος και κυριολεκτικά πριν από δέκα ημέρες, όπως γνωρίζετε, λάβαμε μέρος από κοινού στη σύνοδο των Ρωσίας – Τουρκίας  – Ιράν που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη και ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της Συρίας».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συμφωνία που αποτρέπει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ιντλίμπ. «Συμφωνήσαμε στη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχει ο Άσαντ και τις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πιστεύω πως με αυτή τη συμφωνία καταφέραμε να αποτρέψουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή της Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ερντογάν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία. «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία που λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν ενδεχόμενη επίθεση του Άσαντ και των συμμάχων του στην επαρχία της Ιντλίμπ. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αποστρατικοποίησης θα είναι μόνιμα. Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, ενδεχόμενη επίθεση του Άσαντ και των συμμάχων του θα ήταν μια ανεύθυνη κίνηση απέναντι στους άμαχους πολίτες και θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Συρία και για την γύρω περιοχή».