Σύμφωνα με τον Guardian, οι πρόσθετοι δασμοί αναμένεται να επιβαρύνουν τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα μέταλλα, τα έπιπλα, τα χημικά, καθώς και ψάρια, κρέατα και λαχανικά.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.

«Για μήνες, απαιτούμε από την Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές, και να φερθεί δίκαια στις αμερικανικές εταιρείες. Έχουμε υπάρξει πολύ καθαροί για τον τύπο των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν, και έχουμε δώσει στην Κίνα κάθε ευκαιρία να μας φερθεί πιο δίκαια. Όμως μέχρι τώρα, η Κίνα δεν έχει υπάρξει διατεθειμένη να αλλάξει τις πρακτικές αυτές» δήλωσε ο Ντ. Τραμπ μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά της Κίνας.

«Καλώ την ηγεσία της Κίνα να αναλάβει ταχεία δράση για να τερματιστούν οι αθέμιτες πρακτικές της χώρας τους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εμπορική κατάσταση θα επιλυθεί, στο τέλος, από εμένα και από τον Πρόεδρο Σι της Κίνας, για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό και αγάπη» συμπλήρωσε με το γνωστό του ύφος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζει, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εμπορική διένεξη των δύο πλευρών, μετά την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που εισάγει η χώρα του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Πεκίνο επανεξετάζει το σχέδιο να σταλεί μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίου Χε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Η πηγή είπε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει η Ουάσινγκτον να δείξει «καλή θέληση» πριν διεξαχθούν συνομιλίες.

Οι νέοι πρόσθετοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου, και αρχικά θα ανέρχονται στο 10%, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθούν στο 25%.

Εξάλλου ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν προεξόφλησε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ και η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει θα ζημιώσουν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξουν επίσης την παγκόσμια οικονομία.

Ο Τζονγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική ορθή επιλογή.

Η αναπάντεχη αυτή κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έμεινε αναπάντητη από τους δεύτερους, καθώς ο αντιπρόεδρος των ρυθμιστικών αρχών ασφαλείας, Φανγκ Σινγκάι, σημείωσε πως η χώρα του δεν θα μείνει απαθής. «Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας και προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Κίνα, ώστε να μπορέσει να πάρει παραχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις μαζί μας. Νομίζω ότι αυτή η τακτική δεν πρόκειται να δουλέψει με την Κίνα» υπογράμμισε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι νέοι δασμοί δεν μπορεί να αντιδράσει με αντίστοιχο τρόπο με το 10% σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ, καθώς αγοράζει από τις ΗΠΑ μόλις 130 δισ. δολ. ετησίως. Μάλιστα, έχει επιβάλλει ήδη κυρώσεις σε προϊόντα ύψους 50 δισ. δολ., έχοντας στο οπλοστάσιό της μόνο προϊόντα ύψους 80 δισ. δολ.. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά, ή να επιβάλει περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, κίνηση που μπορεί να προκαλέσει νέα αντίδραση του Λευκού Οίκου.