Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, τονίζει η αγγλίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτρέποντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να κλειστεί η διευθέτηση.
 
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η βρετανίδα πρωθυπουργός καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση, υπό τον φόβο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. 
 
«Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης», αναφέρει στην παρέμβασή της.
 
«Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς το ΗΒ εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του ΗΒ» υπογραμμίζει.
 

«Κίνητρα χωρίς τριβές»

 
Στο άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα, η Τ. Μέι στέκεται και στο ζήτημα των συνόρων, επιχειρηματολογώντας για την αποφυγή δημιουργίας «σκληρών συνόρων» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 
 
«Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα», εξηγεί. «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».
 
Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ, σε συνδυασμό με έναν «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας», κρίνει η Μέι. Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές, συμπληρώνει.
 
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, τα δύο μέρη φέρονται να συμπίπτουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.
 

«Σημαντικό ορόσημο»

 
Αυτόν τον χαρακτηρισμό επιφυλάσσει ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, αναφορικά με τις συναντήσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα στην Αυστρία και την άτυπη σύνοδο.
 
Ο Ντ. Ράαμπ σημείωσε πως το Λονδίνο επιμένει στην πρότασή του για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του ΗΒ, με την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ, ζήτημα που αποτελεί ένα από κυριότερα εμπόδια για το κλείσιμο συμφωνίας.
 
Από την ευρωπαϊκή μεριά, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βελτιώσουν την πρότασή τους για τη διαχείριση των συνόρων μετά το Brexit.
 
Άλλωστε, στον Οκτώβριο ρίχνει το βάρος και ο επικεφαλής διαπραγματευτής, κάνοντας λόγο για την «ώρα της αλήθειας». Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
«Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας», είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».
 
Το σενάριο το Brexit να γίνει τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό». Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.
 
«Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το Brexit είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή», τόνισε ο Τουσκ στο κείμενο της επιστολής του προς τους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.