Τη πολεμικό σκηνικό μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ στήθηκε την Τρίτη, όταν το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Ισραήλ για την κατάρριψη του κατασκοπευτικού ρωσικού αεροσκάφους με 15μελές πλήρωμα στη Λαττάκεια της Συρίας, στις ακτές της Μεσογείου.

Η Μόσχα υποστήριξε πως ισραηλινά αεροσκάφη ανάγκασαν το ρωσικό μαχητικό να μπει στην περιοχή της συριακής αεράμυνας, που κατέρριψε το αεροσκάφος, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να διαμηνύει πως διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με ανάλογο τρόπο στις «ανεύθυνες κινήσεις του ισραηλινού στρατού» που δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μία ημέρα αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε πως το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «μιας αλυσίδας τραγικών και τυχαίων περιστατικών».

«Τότε, το τουρκικό τζετ χτύπησε συνειδητά το δικό μας. Αυτή τη φορά μοιάζει με μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων. Σε ό,τι αφορά την απάντησή μας θα εστιαστεί στο να παράσχουμε πρόσθετη ασφάλεια στο στρατό μας στο έδαφος της Συρίας και θα είναι τέτοιου είδους βήματα που όλοι θα τα παρατηρήσουν», τόνισε ο Πούτιν.

«Η διαφορά στον τόνο μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και του Πούτιν συνιστά πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι ικανοποιημένος με όσα έχουν γίνει σε αυτό το σημείο, και ότι αυτή η αλυσίδα τραγικών περιστάσεων, όπως το έθεσε, δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτό που (φάνηκε να είναι) αρκετά καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ» μετέδοσε το AlJazeera.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, εκφράζοντας τα συλληπητήρια για το θάνατο των 15 στρατιωτικών που επέβαιναν στο ρωσικό αεροσκάφος. Παράλληλα, το Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση, δείχνοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνες τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να είναι μια πρόκληση που συνδέεται με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία και η οποία δημιουργεί μια ουδέτερη ζώνη στην Ιντλίμο. Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, λέει ότι αποστολή αυτού του αεροσκάφους ήταν να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα μέρη όπου οι μαχητές κρύβουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους» μετέδοσε από τη Μόσχα το Euronews.