Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας την  Τετάρτη, ο Κ. Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που «εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών», ενώ χαρακτήρισε «κολαστήριο» το κέντρο της Μόριας λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι. Παράλληλα, έκανε λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας.

Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη:

«Πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης σήμερα είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Και η αποτελεσματική συ-φύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Δυστυχώς, όμως, σήμερα η Ελλάδα είναι ουσιαστικά απούσα από αυτή τη συζήτηση Και είναι απούσα για τρεις λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι δυστυχώς επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό. Και αυτό παρ’ ότι έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία, όμως, φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας».

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και μέσω του Δ. Τζανακόπουλου απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ πως δυσφημεί τη χώρα αντί να εγκαλεί τους συνοδοιπόρους του στο ΕΛΚ για τη στάση που κρατούν απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Άφησε αιχμές για σύγκλιση απόψεων της ΝΔ με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν  και την ακροδεξιά αυστριακή κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Δε χάνει ευκαιρία να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό ο κ. Μητσοτάκης. Με το που πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντί να εγκαλέσει τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για το ρόλο τους στο ξέσπασμα και τη στάση τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα έβαλε πάλι με την ίδια του τη χώρα. Τέτοιες υπηρεσίες δεν τις χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Του αρκούν ο κ. Όρμπαν και ο κ. Κουρτς».


Υπενθυμίζεται ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλαν προ ημερών την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και έκαναν έκκληση για μεταφορά σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των ευάλωτων ατόμων που βρίσκονται στο κέντρο. Την Τρίτη το ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση «αν της έχει απομείνει ίχνος ευαισθησίας» να κλείσει όλα τα κέντρα στα νησιά και μεταφέρει τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτά σε αξιοπρεπείς δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Παράλληλα, απαίτησε να επιταχυνθούν οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς τα απάνθρωπα και απαράδεκτα μηνιαία όρια και πλαφόν και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία που υπέγραψε με τη Γερμανία για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα».