Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα παραδώσει τέσσερα συστήματα εντοπισμού στη Σαουδική Αραβία, τα οποία μπορούν να καταγράφουν εχθρικά πυρά και να επιτρέπουν ακριβή χτυπήματα. Πρόκειται για την πρώτη πώληση όπλων στο Ριάντ έπειτα από τις αρχές του χρόνου, όταν η κυβέρνηση της Μέρκελ δεσμεύτηκε για τη διακοπή των εξαγωγών, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι η Γερμανία είναι ένας από τους 5 μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως.

Όπως προσθέτει η Deutsche Welle, στην ίδια απόφαση επικυρώνεται και η πώληση εξοπλισμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν σοτν διεθνή συνασπισμό που πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τελικά στην πώληση 400 βομβών στη Σαουδική Αραβία, μόλις λίγες μέρες από όταν είχε ανακοινώσει την αναστολή της συμφωνίας και την επιστροφή των χρημάτων (περίπου 7 εκατ. ευρώ). Όπως σημειώνει το Reuters, ο ισπανός Εξωτερικών τόνισε σήμερα ότι θα «τηρήσει τη συμφωνία του 2015, που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι η κυβέρνησή του διέτρεχε τον κίνδυνο να “δώσει την εντύπωση ότι βρισκόταν στη διαδικασία της πλήρους αναθεώρησης της σχέσης της” με τη σουνιτική μοναρχία, εάν δεν προχωρούσε στην παράδοση των βομβών.

«Το δίλημμα με το οποίο η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν η διακοπή των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, με τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει αυτό σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως ο Κόλπος του Κάδιθ, ή η εκτέλεση μιας σύμβασης που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στο εμπορικό επίπεδο, η ακύρωση θα έθετε σε κίνδυνο μια σύμβαση πολύ πιο σημαντική: την παραγγελία πέντε πολεμικών πλοίων, κορβετών, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να κατασκευαστούν από μια δημόσια ισπανική επιχείρηση, τα ναυπηγεία Navantia στην Ανδαλουσία, προπύργιο των σοσιαλιστών.

Πέραν των πολεμικών πλοίων, η Μαδρίτη έχει επίσης εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις για την κατασκευή υποδομών τεράστιας αξίας, όπως η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που θα συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα και του μετρό στο Ριάντ.

Η Μαδρίτη κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των προμηθευτών στρατιωτικού υλικού, όπλων και πυρομαχικών στο Ριάντ, κατά τη Διεθνή Αμνηστία. λίγες μέρες μετά από δύο διαχοδικές παραδοχές των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του συνασπισμού σκότωσαν αμάχους στην Υεμένη. Η τελευταία επίθεση, τον Αύγουστο, είχε θύματα 26 παιδιά. 

Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται λίγες μέρες μετά από δύο διαχοδικές παραδοχές των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του συνασπισμού σκότωσαν αμάχους στην Υεμένη. Η τελευταία επίθεση, τον Αύγουστο, είχε θύματα 26 παιδιά. 

Ο εμφύλιος στη χώρα ξεκίνησε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα εκδιώκοντας την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της Υεμένης. Ο Χάντι αναζήτησε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία και τον Μάρτιο του 2015 το Ριάντ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες σουνιτικές χώρες της περιοχής δημιούργησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό.

Ο αραβικός συνασπισμός με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει καταστρέψει πάνω από το 50% των υγειονομικών δομών της Υεμένης, έχει βάλει στο στόχαστρό του εργοστάσια αφαλάτωσης και οδικές αρτηρίες, ενώ εμποδίζει τις εισαγωγές βασικών προϊόντων. Ο συνασπισμός βομβαρδίζει αδιακρίτως σχολεία, αγορές, νοσοκομεία, ακόμη και γάμους και κηδείες, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

«Η κατάσταση στην Υεμένη σήμερα, τώρα για τον λαό της χώρας, μοιάζει με σκηνές από την Αποκάλυψη», είχε δηλώσει ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ στο al Jazeera τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα επίσης με τον ΟΗΕ, από τον Απρίλιο του 2017, έχουν αναφερθεί πάνω από 1,1 εκατομμύριο ύποπτα κρούσματα χολέρας και 2.310 θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια στη χώρα

Διαβάστε επίσης: Υεμένη: Η χώρα όπου οι νεκροί δεν μετράνε