Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Γερμανό ομόλογο του, Όλαφ Σολτς, και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, αλλά και τον επίσης παρόντα Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την γενική πορεία της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και έθεσε θέμα συντάξεων αναφέροντας ότι από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου του 3,5%, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν από το 2019 οι συνταξιούχοι με την αναστολή ή και κατάργηση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να διαφανεί πως αργότερα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ενδεχομένως κι άλλα μέτρα, όπως μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Και τους κάλεσε να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν αυτά τα περιθώρια με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο δίνοντας έμφαση στο ότι δεν θα κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε ευθέως το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό που θα βρεθεί από το δημοσιονομικό χώρο.

«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας  κ. Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο  Οικονομικών της ΕΕ κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία,  υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».