Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής για τη βία στα ΑΕΙ, που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει εφαρμογή του νόμου για αξιόποινες πράξεις σε καταλήψεις εξωπανεπιστημιακών αλλά διάλογο σε περιπτώσεις καταλήψεων από φοιτητές, η ΝΔ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για προσπάθεια να δημιουργήσει άσυλο εγκληματιών στα ΑΕΙ.

Το πόρισμα της επιτροπής:

Ο Κ. Μητσοτάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς για ιδεοληψία της κυβέρνησης και υποστήριξε πως το κόμμα του θα καθαρίσει τα πανεπιστήμια από τις συμμορίες. «Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους».


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τομεάρχης  Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας, που υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα ΑΕΙ άσυλο εγκλημάτων. «”Καφετέριες για να συζητάμε με τους καταληψίες” λέει το πόρισμα του κ. Παρασκευόπουλου που μετά τη Δικαιοσύνη ανέλαβε και την Παιδεία. Θα ήταν παρωδία, εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα ΑΕΙ δε θα είναι “άσυλο” εγκληματιών».

«Καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους»

Η ΟΝΝΕΔ υποστηρίζει σε ανακοίνωση της πως στην περίπτωση του Ν. Παρασκευόπουλου «καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής» και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς.

«Στον κανονικό κόσμο, αν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου εφάρμοζε ως Υπουργός στην πράξη τις θεωρίες του με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα, είτε από ντροπή θα εξαφανιζόταν αυτοβούλως από τον δημόσιο διάλογο, είτε κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά. Στην περίπτωση του κ. Παρασκευόπουλου καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής: Αφού με τη δική του υπογραφή έχουν αφεθεί ελεύθεροι να επαναλάβουν τις αγαθοεργίες τους δολοφόνοι και βιαστές, ο ίδιος εξακολουθεί να μας κάνει κήρυγμα ότι όλα έγιναν για το κοινό καλό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τον τοποθετεί επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τη βία στα Πανεπιστήμια, το οποίο χωρίς την παραμικρή συστολή νομιμοποιεί τις καταλήψεις, αποδέχεται μοιρολατρικά το εμπόριο ναρκωτικών και κανονικοποιεί τη βία, την παρανομία και τη δράση παρακρατικών ομάδων στις σχολές.

Η ΟΝΝΕΔ επιστρέφει το πόρισμα στους συντάκτες του ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς που θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια μικρογραφία της διαλυμένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που ονειρεύονται. Ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε το παραμικρό με κάθε λογής παραβατικά στοιχεία που καθημερινά τραβάνε τις σχολές μας στον βούρκο της βίας, της ανομίας και της διάλυσης. Ας το καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η παρέα του: Είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνουν χώροι ελευθερίας, εκπαίδευσης, μόρφωσης, καλλιέργειας και κοινωνικοποίησης, όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό είναι η βούληση των Ελλήνων πολιτών, αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».


«Επενδύουν σε ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας»

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της έχει αποτινάξει εδώ και καιρό το φιλελεύθερο προσωπείο και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, ενώ η αντιδράσεις του κόμματος δείχνουν την αυταρχική αντίληψη για τη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα κατηγόρησαν την ΟΝΝΕΔ για συραφή ψευδών ειδήσεων.

Οι αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια” είναι αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση.

Η μεν ΟΝΝΕΔ δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το πόρισμα. Αρκέστηκε στη συρραφή fake news που αφορούν το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου να επιτεθεί στην ίδια την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (!) της Ν.Δ Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών.

Η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και  καιρό αποτινάξει το φιλελεύθερο προσωπείο του και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ.

Η αστυνομοκρατία, όμως, που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της ΝΔ για το ζήτημα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα,  στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι  ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα,  και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής.

Τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

«Δεν έχει προτάσεις και κατευθύνσεις το πόρισμα»

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε ότι το πόρισμα περιλαμβάνει χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια και δεν δίνει συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις, ενώ δεν δίνεται λύση ούτε για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα πανεπιστήμια.

«Το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε σοφότερους. Ένα πόρισμα που στις 20 σελίδες του, κυρίως περιλαμβάνει χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια, αρκείται σε ορισμένες διαπιστώσεις και περιορίζεται σε κάποιες αυτονόητες προσεγγίσεις και προτάσεις («να εφαρμοσθεί η νομοθεσία») εκεί που ζορίζουν τα πράγματα (κακουργήματα, καταλήψεις). Πάντως η αλήθεια είναι ότι αποφεύγει να επικαλεστεί «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που είχε προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

Θα περιμέναμε ωστόσο στο πόρισμα αυτό να δούμε προτάσεις και κατευθύνσεις για τον τρόπο συνεργασίας πρυτανικών αρχών εισαγγελίας και αστυνομίας όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, εκτός από γενικόλογες και αυτονόητες προτροπές. Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Πανεπιστημιακούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές και εμπλοκές με την αστυνομία.

Αντί το πόρισμα να υποδείξει κυρίως τρόπους παρέμβασης για την αποτροπή της διακίνησης των ναρκωτικών, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει εκτενές πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών από τους φοιτητές. Κρίνεται θετικό ότι στο θέμα των μακροχρόνιων καταλήψεων προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση των διαδικασιών της διοικητικής αποβολής και από κτίρια των ΑΕΙ, ένα μέτρο αναγκαίο για την απαραίτητη σήμερα αξιοποίηση της περιουσίας τους. Θετική επίσης και η προτροπή για χρήση πρόσθετων μέτρων ελέγχου (π.χ. εποπτικά μέσα) στους ανοικτούς Πανεπιστημιακούς χώρους, με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων».