Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η Ε. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί τον Ιανουάριο του 2019» και έκανε λόγο για «την έναρξη μιας πορείας ανάκτησης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».

Παράλληλα, ανέφερε πως ο κατώτατος μισθός περικόπηκε κατά 22% το 2012, μέσα σε μία νύχτα, από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους (μειώνοντας κατά 32% το εισόδημά τους) και πάγωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υπηρετώντας μία αντίληψη σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη συνδέεται με τη συντριβή της Εργασίας.

Τέλος, έκανε λόγο για μετάβαση σε περίοδο ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, μετά την έξοδο από το μνημόνιο. «Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα αποδεικνύει μέρα με την ημέρα ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν μία συμβολική ενέργεια, αλλά μία μετάβαση σε περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έκανε λόγο για «φούμαρα» της κυβέρνησης που δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους εργαζόμενους. «Δεν θα δουν επί των ημερών σας αύξηση οι εργαζόμενοι, να πέσω έξω, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν με την υποκρισία αυτής της κυβέρνησης»

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η τροπολογία αυτή αποτελεί την απόλυτη δικαίωση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.


O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στο θέμα του κατώτερου μισθού. Υπενθύμισε τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη διάρκεια της ψήφισης του «νόμου Βρούτση» από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κατηγορούσαν τον νόμο ως «αντιδημοκρατικό και αυταρχικό» που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τόνισε πως το επιχείρημα της κυβέρνησης που αναφέρει ότι η οικονομία δεν αντέχει τις αυξήσεις των μισθών δεν ευσταθεί, καθώς την ίδια ώρα η οικονομία αντέχει να μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, να δίνει 2% του ΑΕΠ σε ΝΑΤΟικές δαπάνες και να υποστηρίζει το κεφάλαιο για να προβεί σε επενδύσεις.

Δήλωσε πως «ο λογαριασμός θα σας έρθει σύντομα» και κάλεσε την κυβέρνηση εάν έχει την πολιτική βούληση να εγκρίνει την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιος Δημήτριος Καρράς, τόνισε πως καταθέτουν τη δική τους τροπολογία και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η διαπραγμάτευση για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις που μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους.

«Θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία και το 2018. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε το ζήτημα των καθυστερήσεων. Γιατί από 1.1.2017 δεν ήρθε κάτι ανάλογο στη Βουλή να ρυθμιστεί ή γιατί δεν εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος; Θέλουμε να συζητήσουμε και ζητήματα κρίσιμα όπως είναι οι τριετίες. Περιλαμβάνονται στην τροπολογία; Όπως πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων ή αν θα μείνουμε πίσω σε αυτήν τη ρύθμιση ή αν θα προωθηθεί και η διαπραγμάτευση για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις που εκείνες εξαιρετικά μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Ή θα μένει το θέμα στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού».