Κατά τη συνεδρίαση  του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο και έκανε λόγο  για τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Στο Συμβούλιο παρασχέθηκε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα αυτό το Συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας ενάντια σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Ερνογάν την ερχόμενη Τρίτη στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 73ης συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών θα βρεθεί το Κυπριακό, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αλλά και το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Το «παρών» στην συνάντηση θα δώσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο  υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι δεν θα επιτρέψουν να περάσει ένα σύστημα, στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος της «Βόρειας Κύπρου. Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους»