Όπως αναφέρει η Deutsche Welle στην ελληνική της έκδοση, ο τουρκικός «Σύλλογος Σύγχρονων Νομικών» κάνει λόγο για 572 φυλακισμένους δικηγόρους, οι οποίοι έχουν βρεθεί στις τουρκικές φυλακές λόγω εικαζόμενης σύνδεσής τους με το κίνημα Γκιουλέν. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή θεωρείται ότι υποκίνησε την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν. Οι δικηγόροι που βρίσκονται στη φυλακή συνελήφθησαν με την κατηγορία της υποστήριξης ή συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Όπως ανέφερε στη DW o Γεσίλ Γκεκμέν, πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου, μόνο χάρη στη διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια κατάφεραν να προσδιορίσουν ακριβώς τον αριθμό των δικηγόρων που έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα. Μια τέτοια έρευνα ήταν αδύνατο να γίνει μόνο με τουρκικά μέσα.

Πολλοί δικηγόροι κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης απλώς επειδή ανέλαβαν την υπεράσπιση κατηγορούμενων, που φέρονταν να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συνασπισμού της Άγκυρας Χακάν Τσαντουράν. Η λογική ήταν η εξής: όταν υπερασπίζεσαι έναν φερόμενο τρομοκράτη, πρέπει κι εσύ ως δικηγόρος να είσαι θετικά διακείμενος προς τις ιδέες τους.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι από την απόπειρα πραξικοπήματας μέχρι σήμερα οι καταγγελίες για βασανιστήρια, ακόμη και για τους δικηγόρους κατηγορουμένων, πληθαίνουν. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν επίσης βίντεο από εισβολές σε σπίτια. Σύμφωνα με τον Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί, ιατροδικαστή και πρόεδρο του γνωστού διεθνώς Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ανεξάρτητη δικαιοσύνη στη χώρα, ενώ τα βασανιστήρια αποτελούν πραγματικότητα. «”Οι συνθήκες και οι διαδικασίες των συλλήψεων στο δρόμο, στα δικαστήρια ή μετά από έρευνες σε διαμερίσματα είναι πραγματικά πολύ οδυνηρές», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.