Η απόφαση όμως της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ότι για να προχωρήσει περαταίρω η έρευνα, χρειάζεται να παραδοθεί πρώτα και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος, «η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποτελεί σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν» προσθέτει το Ποτάμι για να καταλήξει: «Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα».

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι θα χρεριαστεί μεγάλο διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, ο οποίος ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου, θέτοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της Μάνδρας, όπου χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες για να παραδοθεί το πόρισμα.

Σύμφωνα με την ΝΔ μάλιστα «είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης».