Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Guardian, ο Ντ. Τραμπ θέλησε να προβάλει εκ νέου το αφήγημα πως «η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς» και υποστήριξε πως η χώρα του δεν πρόκειται να επέμβουν  στα εσωτερικά άλλων χωρών, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σας κατευθύνουν για το πώς εργάζεστε, για το πώς θα ζείτε και τι θα πιστεύετε, αρκεί να τιμάτε και να σέβεστε την εθνική μας κυριαρχία».


Ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συναντηθεί με την ηγεσία του Ιράν «μέχρι να αλλάξει τον τρόπο που ασκεί πολιτική». Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία» και έκανε λόγο για «ματωμένη ατζέντα» της Τεχεράνης, που τον οδήγησε στην αποχώρηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Τραμπ εισέπραξε ειρωνικά γέλια όταν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «πιο ισχυρή, ασφαλής και πλούσια» απ' ό,τι όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017 και στη συνέχεια ανέφερε πως «υψώνουμε το ανάστημά μας για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό, αλλά και για τον κόσμο».

Σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση σε όλο τον κόσμο, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις πολιτικές άλλων χωρών πάνω στο ζήτημα και αναμένουν το ίδιο. Ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχουν στο εξής στο σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ και κατηγόρησε εκ νέου τον Μαδούρο της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας πως η χώρα του ήταν πρόσφατα μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη μέχρι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της να «εκδιώξει» περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες.

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης τραγωδίας, όπως για παράδειγμα στη Βενεζουέλας. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, (την οποία στηρίζει η Κούβα). Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που η Βενεζουέλα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη».