«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο (Μαουρίσιο) Μάκρι», τόνισε με tweet της η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Είμαστε κοντά στην τελική γραμμή», πρόσθεσε αναφορικά με την αναθεώρηση μιας συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο μεταξύ της λατινοαμερικάνικης χώρας και του Ταμείου για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή το οποίο το Μπουένος Άιρες επιδιώκει την αναδιάρθρωση του.

Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής Λούις Καπούτο υπέβαλε αιφνιδίως την Τρίτη την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι για προσωπικούς λόγους, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, εν μέσω των προσπαθειών για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ για να αντιμετωπισθεί η νομισματική κρίση.

«Η παραίτηση αυτή οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, με την πεποίθηση πως μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική, οικονομική, νομισματική και συναλλαγματική κατάσταση», αναφέρεται στη δήλωση του Καπούτο, στενού συνεργάτη του κεντροδεξιού προέδρου Μάκρι.

Στο μεταξύ, με πανό και συνθήματα που φωνάζουν «Όχι στο ΔΝΤ», πλήθος κόσμου και εργατικών συνδικάτων προχώρησαν τη Δευτέρα σε γενική απεργία, διαδηλώνοντας στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, καθώς δεκαεπτά χρόνια μετά την ιστορική χρεοκοπία της Αργεντινής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται για ένα ακόμα σημαντικό δάνειο, με τη χώρα να βρίσκεται λίγο πριν από ακόμα μία χρεοκοπία. Το Ροσάριο, το κύριο λιμάνι της Αργεντινής για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ήταν κλειστό λόγω της απεργίας, ενώ απεργούν επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες συγκοινωνίας και οι ιδιώτες μεταφορείς φορτίων, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα. Οι χρηματαγορές επρόκειτο να ανοίξουν κανονικά σήμερα, όμως ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να είναι χαμηλός.

«Αυτό πρέπει να είναι η αρχή ενός αγώνα, πρέπει να κινητοποιούμαστε κάθε ημέρα μέχρι αυτή η κυβέρνηση να πέσει» δήλωσε ένας εκ των δαιδηλωτών στο Ruptly. «Ο Μάκρι έχει σταματήσει να κυβερνά την Αργεντινή! Για κάθε μέτρο πρέπει να συμβουλευτεί το ΔΝΤ» δηλώνει ένας άλλος διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μάκρι δήλωσε τη Δευτέρα πως η χώρα του θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, και δεσμεύτηκε για την τήρηση των δεσμεύσεων. «Θα υπάρξει περισσότερη υποστήριξη από το ΔΝΤ, αν και δεν μπορώ να πω πόσα, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Ruptly: 

Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση του Μάκρι επιθυμεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία για να αποκτήσει πρόσβαση στον δανεισμό νωρίτερα του αναμενόμενου, καθώς και να αυξήσει το διαθέσιμο ποσό, με σκοπό να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η πρόταση προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση αποτέλεί σημείο κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο έναντι των νέων δανείων, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίηση του «πακέτου διάσωσης».

Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή στράφηκε εκ νέου στο ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο, μετά την κατάρρευση του πέσο, και οι δύο πλευρές συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τον Αύγουστο.