Το πρωί της Τετάρτης, ο Αριστείδης Φωκάς ανακοίνωσε κι επίσημα την ανεξαρτητοποίησή του, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Δεν έχει γίνει σαφές ακόμα αν ο Φωκάς θα παραμείνει ανεξάρτητος ή θα προσχωρήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόκειται για την τέταρτη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή, μετά τις αποχωρήσης Μεγαλοοικονόμου, Καρρά και Κατσαντώνη.

Σύμφωνα επίσης με τον κανονισμό της Βουλής, αν αποχωρήσει άλλος ένας βουλευτής από την Ένωση Κεντρώων, αυτή θα πάψει να υπολογίζεται ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Αυτήν την στιγμή η Ε.Κ. διαθέτει πέντε βουλευτές, το ελάχιστο όριο που προβλέπει η Βουλή. Σε περίπτωση που αποχωρήσει άλλος ένας, ο Βασίλης Λεβέντης θα σταματήσει να λογίζεται ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας και να συμμετέχει σε συμβούλια πολιτικών αρχηγών.

Το ερωτηματικό Σαρίδη

Συν τοις άλλοις, οι πληροφορίες θέλουν τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του κόμματος, Γιάννη Σαρίδη, να φλερτάρει με την ανεξαρτητοποίηση, μετά την παραίτησή του από γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο Σαρίδης συγκρούστηκε με τον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Καβαδέλλα. Ο Καβαδέλλας προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια, όταν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι του ζητήθηκε να πληρώσει εισιτήριο στη ΔΕΘ και εκφράστηκε ιδιαίτερα υποτιμητικά για την έκθεση.

Ο Σαρίδης θεωρώντας ότι η κίνηση του συναδέλφου του προσβάλει το κόμμα, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση εκφράζοντας τη λύπη του. Παράλληλα, με δευτερη επιστολη προς τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Λεβέντη ενημερώνει πως παραιτείται από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι κινήσεις Σαρίδη προκάλεσαν την αντίδραση του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος τόνισε ότι «περιμένω από τον κ. Σαρίδη να ζητήσει συγγνώμη. Ο Καβαδέλλας έκανε μια ανοησία. Ζήτησε συγγνώμη και έχει ήδη θέσει την παραίτησή του στη διάθεσή μου. Ο Σαρίδης βγήκε σε όλα τα κανάλια».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σαρίδης έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή, με θέμα την επέκταση της «παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος» για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνεια τους αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν νομικής βοήθειας. Ίσως από αυτήν την πρόταση νόμου, την οποία έχει καταθέσει μόνος του ο βουλευτής και την αποδοχή του ή όχι από την κυβέρνηση, να εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις του.


«Σχέδιο αποστασίας» καταγγέλλει ο Λεβέντης

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως πίσω από την προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ένωσης Κεντρώων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος – όπως είπε – «θέλει πεντακομματική Βουλή ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας». Εκτίμησε ακόμη πως όσοι εγκαταλείπουν την Ένωση Κεντρώων δεν θα εκλεγούν ξανά βουλευτές.

Ερωτηθείς για τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Σαρίδη, ο κ. Λεβέντης είπε ότι τον έχει καλέσει να ζητήσει συγγνώμη επειδή εξύβρισε τον συνάδελφό του Δημήτρη Καβαδέλλα, αλλά αυτός – όπως είπε – «προτίμησε να στείλει τελεσίγραφα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι το κόμμα του θα μπει οπωσδήποτε στη Βουλή με 18 βουλευτές, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η «αποστασία» ενισχύει την παράταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι τώρα είμαι πρόεδρος του 4%, σε τρεις με τέσσερις μήνες θα είμαι στο 12%», είπε.