Σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα – εργαζόμενης σε παρακείμενο κατάστημα, που δημοσιεύει η εφημερίδα το Έθνος, ο Ζ. Κωστόπουλος βρισκόταν μαζί με τρία άτομα έξω από διπλανό μαγαζί λίγα λεπτά πριν τον άγριο ξυλοδαρμό του. 
 
Όπως αναφέρεται στην κατάθεση, ο 33χρονος αποπειράθηκε να μπει σε διπλανό του κοσμηματοπωλείου κατάστημα, αλλά τελικά δεν το έκανε, επιλέγοντας να μπει στο πρώτο κατάστημα. Η μάρτυρας δηλώνει πως ο Ζ. Κωστόπουλος, λίγα λεπτά πριν το βίαιο περιστατικό, φώναζε και τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν.
 
Όπως αναφέρει η μαρτυρία που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα, «μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει. Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου».
 
Ακόμη, στο ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνεται η κατάθεση ενός εκ των ειδικών φρουρών που βρέθηκαν πρώτοι στο σημείο.
 
«Είδα τον άνδρα να έχει τραύματα στο λαιμό και να βρίσκεται σε αμόκ. Ήθελε να αποφύγει τη σύλληψή του. Άρπαξε ένα γυαλί από τη σπασμένη τζαμαρία και απείλησε υπάλληλο του ΕΚΑΒ. Κινήθηκε επίσης κατά πολιτών. Μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει στέφοντας το γυαλί προς το στήθος του» φέρεται να δηλώνει ο ειδικός φρουρός.