«Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα» αναφέρει η δήλωση που ανήρτησε η Όλγα Γεροβασίλη στο twitter.

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

«Ανακοινώνεται ότι μετά το βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα σε ιστοσελίδα ημερήσιας εφημερίδας, διατάχθηκε ήδη προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να αξιολογηθεί συνολικά η επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών.  Πάγια τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας και βούληση της παρούσας Φυσικής Ηγεσίας αποτελούν το αστυνομικό προσωπικό να λειτουργεί πάντοτε εντός του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, διατηρώντας ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Παπακώστα: Κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς το δικό μας ενδιαφέρον

Τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από το προαναφερθέν βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να δρουν σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, αναμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έρευνα θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κι ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου».

«Κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς το δικό μας ενδιαφέρον, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου, και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση (…) Έχω δει κι εγώ το συγκεκριμένο βίντεο (…) Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την έρευνα, η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου, που πρέπει κάθε μέρα να διερευνά και να ελέγχει πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του -θεσμικών και θεσμοθετημένων- και τη συμπεριφορά τους απέναντι στον πολίτη, το κοινωνικό σύνολο. Εδώ δεν έχει κανείς καμία διάθεση, ούτε να εξωραΐσει, αλλά ούτε να υπερβάλλει απέναντι σε πραγματικά γεγονότα, που θα εκτιμηθούν από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες η πολιτική ηγεσία αναμένει», σημείωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βίντεο – ντοκουμέντο

Υπενθυμίζεται ένα νέο βίντεο, που καταγράφει την κατάχρηση αστυνομικής βίας κατά τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, αφού οι δύο κατηγορούμενοι καταστηματάρχες τον έχουν ξυλοκοπήσει άγρια, έφερε στο φως της δημοσιότητας τη Εφημερίδα των Συντακτών.

Το βίντεο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών απεικονίζει τους τουλάχιστον 8 αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου-ενεχυροδανειστηρίου και τον 55χρονο μεσίτη, να χτυπούν, να κλωτσούν και να τραβούν βάναυσα τον ημιλιπόθυμο άνδρα, που ήδη αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο.

Στο βίντεο εμφανίζονται οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. να «επιχειρούν» να του περάσουν χειροπέδες, με τον Ζ. Κωστόπουλο να μην προβάλλει καμία αντίδραση. Ακόμη, στο βίντεο φαίνεται καθαρά ένας από τους αστυνομικούς να κρατά με γυμνό χέρι ένα μαχαίρι, το οποίο υποτίθεται πως έφερε ο νεκρός -πλέον- άνδρας.

«Η αστυνομία ήξερε ότι o Ζακ έχει πεθάνει αλλά δεν απέκλεισε τον χώρο»

«Έχουμε το έγγραφο από το ΕΚΑΒ, το οποίο περισυνέλεξε τον Ζακ στις 3:04, νεκρό φυσικά. Η αστυνομία, που προφανώς ήξερε ότι έχει πεθάνει, δεν απέκλεισε τον χώρο, ούτε με κορδέλα, ούτε με σφράγιση ούτε με τίποτα. Δεν πήρε φωτογραφίες, στο ανακριτικό υλικό δεν έχουμε καμία φωτογραφία, από τη θέση π.χ. του νεκρού παιδιού, δεν έχουμε φωτογραφίες από τίποτα» σημείωσε η δικηγόρος της Οικογένειας Κωστόπουλου, Χρύσα Πετσιμέρη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP και στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

Στη συνέντευξή της στο TPP, δίνοντας την άποψη της σχετικά με γιατί υπήρξε αυτή η προχειρότητα της αστυνομίας, η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου απάντησε: «Να σας πω γιατί το νομίζω ότι έγινε αυτό. Γιατί είδαν, έναν άνθρωπο, «τοξικομανή», μπορεί να σκεφτήκαν ότι πράγματι είναι τοξικομανής, βάσει των εξωτερικών χαρακτηριστικών, όποτε είπαν «εντάξει τώρα και τι έγινε, ένας λιγότερος, πάμε τώρα να τελειώνουμε». Θεώρησαν δηλαδή ότι δεν χρειάζεται να ερευνήσουν αν υπάρχει βαριά σωματική βλάβη, ανθρωποκτονία ή κάτι τέτοιο. Δεν έδωσαν δηλαδή σημασία, το γιατί δεν το ξέρω, ρωτήστε τους. Σε άλλα αδικήματα μαζεύουν και τα χαλίκια από το δρόμο, στα Εξάρχεια π.χ»