Μιλώντας από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ιστορική αλλαγή στη χώρα, που αφήνει πίσω της την δύσκολη περιπέτεια των μνημονίων, στην οποία μπήκε το 2010. Χαρακτήρισε «κυκεώνα» την τελευταία οκταετία και υποστήριξε πως πλέον έχουμε ισχυρούς συμμάχους και είμαστε μια κανονική χώρα.

«Ο λαός αφήνει σήμερα μια πολύ μεγάλη και δύσκολη περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα και ο λαός το 2010. Σήμερα δύο χρόνια μετά είμαι ξανά απέναντι σας έχοντας πια πετύχει αυτή την ιστορική αλλαγή να βγούμε από τον κυκεώνα των 8 χρόνων όπου η Ελλάδα είχε απολέσει πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας στους πιστωτές της και χάρη στις προσπάθειες του λαού μας και της δυνατότητά μας να έχουμε ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα, καταφέραμε να είμαστε ξανά μια κανονική χώρα».

«Αποφασίζουμε το μείγμα πολιτικής»

Σχετικά με την όποια αυτονομία έχει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν το μείγμα της πολιτικής για να πιάνουν τους στόχους. Έθεσε ως προϋπόθεση το να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες που έφεραν τη χώρα στα μνημόνια.

«Βγήκαμε από το καθεστώς σκληρής επιτροπείας και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πάνω στους συμφωνημένους στόχους να είμαστε εμείς, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, αυτοί που αποφασίζουν για το μίγμα της πολιτικής για να πετυαίνουμε αυτούς τους στόχους, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πια είμαστε αποφασισμένοι όλοι και όλες όχι μόνο να μη γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της κρίσης, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί: τις μεγάλες παθογένειες, την εποχή εκείνη των μεγάλων ελλειμμάτων μαζί με τις μεγάλες παθογένειες μιας δημόσιας διοίκησης μη λειτουργικής, πελατειακών σχέσεων, σπατάλης και διαπλοκής».

«Με δικαιοσύνη οι ελαφρύνσεις»

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, ο «άθλος» που πέτυχε η Ελλάδα οφείλεται και στα κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με την κυβέρνηση να προτίθεται να μοιράσει τις ελαφρύνσεις σε όσους επιβαρύνθηκαν περισσότερο.

«Έχει έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιβάρυνση να αποκατασταθεί γιατί τώρα μπορούμε να πιάνουμε τους συμφωνημένους στόχους και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Δική μας δέσμευση είναι ότι όπως με δικαιοσύνη αποφασίσαμε να μοιράσουμε τα βάρη, έτσι με δικαιοσύνη τώρα θα αποφασίσουμε και να μοιράσουμε τις ελαφρύνσεις, με προτεραιότητα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης».