Ο Καβάνο είναι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η υποψηφιότητα του, για αξίωμα το οποίο θα κατέχει ισόβια θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα του Τραμπ, έχουν ισχνή πλειοψηφία, 51-49. Πριν γίνει αυτό, η αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, με 11 Ρεπουμπλικάνους και 10 Δημοκρατικούς, θα αποφασίσει αν θα προωθηθεί η υποψηφιότητά του στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον Independent, τουλάχιστον 8 Ρεπουμπλικάνοι, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα την στάση τους και τέσσερις θεωρούνται πρόσωπα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Καβάνο ακολουθήθηκε από τρεις καταγγελίες γυναικών, που υποστήριξαν ότι ο δικαστής τις παρενόχλησε σεξουαλικά, προκαλώντας σάλο στις ΗΠΑ. Ο Καβάνο αρνείται και τις τρεις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα γεγονότα που εξιστορούν οι τρεις γυναίκες «δεν συνέβησαν ποτέ». Η πρώτη που μίλησε είνια η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Κριστίν Μπλέιζι Φορντ. Ακολούθησαν οι Ντέμπορα Ραμίρεζ και η Τζούλι Σουέτνικ.

Οι καταγγελίες

Η Φορντ κατηγορεί τον υποψήφιο Ανώτατο Δικαστή ότι όταν πήγαιναν και οι δύο Λύκειο, πριν από 36 χρόνια, ο Μπρετ Κάβανο και ένας φίλος του της επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς, ενώ ήταν «τελείως μεθυσμένοι». Ο Κάβανο την ακινητοποίησε κρατώντας την με τη βία πάνω σε ένα κρεβάτι, προτού επιχειρήσει να της βγάλει τα ρούχα. Της έκλεισε το στόμα με το χέρι για να την εμποδίσει να φωνάξει. Εκείνη κατάφερε τελικά να ξεφύγει και να τραπεί σε φυγή.

Η Ραμίρεζ, υποστηρίζει ότι ο Καβάνο της επιτέθηκε σε ένα πάρτι στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όταν ήταν και οι δύο πρωτοετείς. Όπως υποστηρίζει, οι δυο τους με μία ομάδα φοιτητών έπαιζαν ένα παιχνίδι με ποτά, αυτή μέθυσε και τότε ο Καβάνο, γυμνός, έβαλε το πέος του στο πρόσωπο της. 

Η Σούετνικ, που εργάστηκε στο Τμήμα Δικαιοσύνης και σε στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, κατήγγειλε, λίγες μέρες μετά, ότι ο Καβάνο, μαζί με έναν πρώην συμμαθητή του, τον Μαρκ Τζατζ (που αναφέρεται και στην πρώτη καταγγελίες), προσπαθούσαν τη δεκαετία του 1980 κατ εξακολούθηση να παρασύρουν έφηβα κορίτσια σε ομαδικούς βιασμούς, υπό την επήρρεια ουσιών που έριχναν στα ποτά τους.

Ο Καβάνο έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα γεγονότα αυτά δεν συνέβησαν ποτέ», ενώ επίσης κάνει λόγω για συνωμοσία εναντίον του λόγω της υποψηφιότητάς του. Μάλιστα, απαντώντας στην τρίτη καταγγελία υποστήριξε ότι αυτή προέρχεται «από τη ζώνη του λυκόφωτος»

«Ο ένας βρισκόταν πάνω μου ενώ και οι δύο γέλαγαν»

Την Πέμπτη, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατέθεσαν ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, η Φορντ και ο Καβάνο. Σε μια δραματική κατάθεση, μπροστά σε ένα σώμα που απαρτίζουν αποκλειστικά άνδρες η Φορντ, ερωτηθείσα στο πλαίσιο της κατάθεσής της ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, εάν υπάρχει πιθανότητα να κάνει λάθος για τον δράστη, εκείνη απάντησε «απολύτως όχι», προσθέτοντας ότι είναι τόσο βέβαιη «με τον ίδιο τρόπο που είμαι βέβαιη ότι σας μιλάω τώρα».

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 1982 θα παραμείνουν «ανεξίτηλα» χαραγμένα στη μνήμη της, διαβεβαίωσε η ίδια, σε έντονη ψυχική φόρτιση. «Είναι το γέλιο, το δυνατό γέλιο των δύο» αγοριών μέσα στο δωμάτιο, «που διασκέδαζαν σε βάρος μου».

«Ο ένας βρισκόταν πάνω μου ενώ και οι δύο γέλαγαν» περιέγραψε, επαναλαμβάνοντας λίγο μετά ότι είναι «100% σίγουρη» ότι ο άνδρας που της επιτέθηκε ήταν ο Μπρετ Κάβανο. Μετά την κατάθεσή της, η Φορντ δέχθηκε ερωτήσεις από γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που όλοι τους εξήραν το «θάρρος» της.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αποκλειστικά άνδρες γερουσιαστές στους κόλπους της επιτροπής Δικαιοσύνης, ανέθεσαν σε μια εισαγγελέα που ειδικεύεται στις υποθέσεις σεξουαλικής βίας, να θέσει ερωτήσεις στην καταγγέλλουσα. Στόχος ήταν να μην επαναληφθούν τα γεγονότα που σηματοδότησαν μια άλλη ακροαματική διαδικασία, το 1991, όπου σε μια καταγγέλλουσα ενός υποψηφίου στο Ανώτατο Δικαστήριο τέθηκαν ερωτήσεις μονάχα από άνδρες, σε επιθετικό μάλιστα τόνο.

Αρνήθηκε με λυγμούς τα πάντα ο Καβάνο

Αμέσως μετά ήταν η ώρα του δικαστή να καταθέσει. Ξεσπώντας σε λυγμούς σε σημεία της κατάθεσής του, ο Κάβανο μίλησε εκτεταμένα για την καριέρα του και την οικογένειά του, τονίζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν τον κατηγόρησε για οποιουδήποτε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο Κάβανο δεν αμφισβήτησε ότι η 51χρονη καθηγήτρια μπορεί πράγματι να έπεσε θύμα επίθεσης, αλλά όχι από αυτόν. Υποστήριξε ότι δεν πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με την Φορντ, ούτε κινούνταν στους ίδιους κύκλους, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχαν συναντηθεί κάποια στιγμή, σε κάποια εκδήλωση. Επέμεινε όμως ότι δεν συνέβη ποτέ η επίθεση για την οποία τον κατηγορεί η Φορντ, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τη μαρτυρία μιας στενής φίλης της η οποία έχει δηλώσει ότι δεν τον γνωρίζει. Επισήμανε επίσης κενά στην κατάθεση της καταγγέλλουσας ενώ, όπως είπε, ο ίδιος έχει δώσει στην επιτροπή της Γερουσίας τα ημερολόγια του την εποχή εκείνη, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι δραστηριότητές του.

Ο δικαστής είπε ότι πράγματι κάποιες φορές ήπιε «πάρα πολλές μπύρες» αλλά δεν έφτασε σε σημείο να χάσει τις αισθήσεις του. Ο Κάβανο χαρακτήρισε «εθνικό όνειδος» τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος του, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Κανείς δεν θα με κάνει να αποσυρθώ από αυτή τη διαδικασία» είπε οργισμένος. «Ίσως να με νικήσετε στην τελική ψηφοφορία, αλλά δεν θα με κάνετε ποτέ να ρίξω λευκή πετσέτα, ποτέ», είπε. Χαρακτήρισε «τσίρκο» τα όσα συμβαίνουν και «συκοφαντίες» της τελευταίας στιγμής τις κατηγορίες σε βάρος του που έχουν ως σκοπό να τον τρομάξουν και να τον αναγκάσουν να αποσυρθεί. Οι αντιδράσεις στο πρόσωπό του ήταν «ένα υπολογισμένο και ενορχηστρωμένο πολιτικό πλήγμα που πυροδοτήθηκε από οργή εναντίον του Τραμπ», υποστήριξε.

Η κατάθεση που καθήλωσε τις γυναίκες

Σύμφωνα με τον Guardian γυναίκες παρακολουθούσαν μόνες τους ή με παρέα, σε κυβερνητικά κτίρια, σε γυμναστήρια, σε αεροπλάνα και τρένα, την κατάθεση της Φορντ. Ακούγοντας την κατάθεση της Φορντ δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που ταυτίστηκαν με την μαρτυρία της και ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ άλλες διοχέτευσαν την οργή και την αποστροφή τους για τον Κάβανο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Tραμπ: Συγκλονιστική, ειλικρινής και καθηλωτική η κατάθεση του Κάβανο

Από την άλλη πλευρά όμως, ο Τραμπ έσπευσε να υποστηρίξει την αθωότητα του δικαστή υποστηρίζοντας ότι η κατάθεσή του ήταν «συγκλονιστική, ειλικρινής και καθηλωτική» και «έδειξε στην Αμερική ακριβώς γιατί τον έχρισα υποψήφιο» δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά το τέλος της ακρόασης του υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο από τα μέλη της Επιτροπής.

Ο Τραμπ, επαναδιατυπώνοντας τη στήριξη του στον Κάβανο, με ανάρτηση στο twitter, ζήτησε από τη Γερουσία να ψηφίσει για την υποψηφιότητα του δικαστή.