«Θλίβομαι βαθιά από τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες επτά Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια διαδηλώσεων στη λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Τζέιμι ΜακΓκόλντριγκ.

Σε ανακοίνωση του ο ΟΗΕ κάλεσε «το Ισραήλ, τη Χαμάς και όλους τους παράγοντες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή να δράσουν τώρα προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και για να σταματήσει η απώλεια ανθρωπίνων ζωών».

Σύμφωνα με το Haaretz και το CBS, την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός σκότωσε την Παρασκευή επτά Παλαιστίνιους, σε δύο διαφορετικά επεισόδια, στην Κεντρική και Βόρεια Γάζα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων όπου συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται ένα παιδί 12 ετών και ένα παιδί 14 ετών. Οι άλλοι νεκροί είναι δύο 18χρονοι, ένας 24χρονος και ένας 33χρονος.

Το  παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 506 άνθρωποι, με 90 από αυτούς να έχουν δεχθεί πραγματικά πυρά. Συνολικά 210 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι τους επιτέθηκαν με πέτρες, καμένα λάστιχα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ισραηλινός στρατός είχε σκοτώσει ακόμα έναν 21χρονο Παλαιστίνιο σε κινητοποίηση κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν τραυματίσει τουλάχιστον 90 ακόμα. Από τις 30 Μαρτίου, όταν οι Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν να διαδηλώνουν με μαζικό τρόπο καταγγέλλοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και ζητώντας την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους το 1948, περισσότεροι από 190 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί.