Σύμφωνα με ρεπορτάζ της FAZ, που επικαλείται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ στις 31 Ιανουαρίου του 2018, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Αρχικά η Μ. Σπυράκη υποστήριξε ότι συνάντησε τον Ζάεφ στις Βρυξέλλες όταν πήγε να πάρει καφέ, ενώ επισήμανε ότι δεν ήταν απεσταλμένη του Μητσοτάκη όπως αναφέρει το δημοσίευμα. «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

Μιλώντας την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, δήλωσε ότι η συνάντηση της με τον Ζάεφ έγινε δημόσια όταν πήγε να πάρει καφέ δίπλα στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες και διήρκησε 4-5 λεπτά.

«Μιλήσαμε για 4-5 λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον τύπο και από την εικόνα που διαμορφώνουμε θα καταψηφίσουμε το συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια λέξη “λυπάμαι” εκ μέρους του Ζάεφ.

Έγινε σε δημόσια θέα η συνάντηση με τον κ Ζάεφ. Ήταν τόσο ξεκάθαρη η θέση μας που πήγε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια και είπε ότι με τον Τσίπρα θα έχουμε συμφωνία, τελεία» πρόσθεσε η Μαρία Σπυράκη. Αν είχε γίνει οτιδήποτε, όταν μίλησα στη Βουλή των ΣΚοπίων και διατύπωσα τη διαφωνία μας με τη συμφωνία, δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής που να σηκωθεί και να πει άλλα μας είπατε κατ' ιδίαν».

Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει πως υπήρξε και δεύτερη συνάντηση της με τον Ζάεφ όπου «του μετέφερε τα χαιρετίσματα του κ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της». Η Μ. Σπυράκη απάντησε ότι «στην άλλη συνάντηση η ημερομηνία που αναφέρουν είναι 19 Μαΐου, Σάββατο, που εγώ ήμουν στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη».

«Να σταματήσει τις υπεκφυγές»

Το Μαξίμου καλεί την Μ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές και να δώσει εξηγήσεις, ενώ καλεί και τον Κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί. Αφήνει αιχμές για μυστική διπλωματία της ΝΔ και τονίζει ότι η άρνηση του Μητσοτάκη για λύση του Μακεδονικού είναι προσχηματική και αφορά τις δεσμεύσεις του απέναντι στους ακροδεξιούς του κόμματος του.

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κο Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, την δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κο Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του.

Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κα Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κο Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ. Οφείλουν να απαντήσουν:  Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

Ειρωνικό σχόλιο από  ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις δηλώσεις της Μ. Σπυράκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σχολίασε με ειρωνικό τρόπο: «Σύμφωνα με την πολύ “πειστική” εξήγηση της κ. Σπυράκη, δεν είναι να βγαίνεις ούτε για καφέ στις Βρυξέλλες αν είσαι στη ΝΔ. Εκεί που περπατάς μπορεί να πέσει πάνω σου και κανένας Ζάεφ κι άντε να του εξηγήσεις τη θέση του κόμματός σου για την ονομασία της FYROM».


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στο «Πρακτορείο FM» ότι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, στο οποίο γίνεται λόγος για δύο άγνωστες, κατ' εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη με τον ΖόρανΖάεφ, καταδεικνύει πρακτικές μυστικής διπλωματίας και το «άλλα μέσα- άλλα έξω». Κάλεσε με τη σειρά του τη Μ. Σπυράκη και τον Κ. Μητσοτάκη να δώσουν εξηγήσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε πως θα ακολουθούσε διαφορετική τακτική από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. «Το ότι συναντήθηκε η κα Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ δεν είναι κακό. Όταν μιλάμε για αντιπολίτευση δεν υπάρχει θέμα μυστικής διπλωματίας. Εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει. Από άποψη τακτικής θα ήταν προτιμότερο».