«Στην Ιταλία, κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα», ανέφερε επίσης ο Σαλβίνι, σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού La 7

«Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», συμπλήρωσε ο ιταλός ΥΠΕΣ και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της χώρας για τα επόμενα χρόνια, συμφωνία για τον οποίο επετεύχθη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η ιταλική κυβέρνηση έβαλε στόχο το 2,4% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό της έλλειμμα για τα επόμενα τρία χρόνια, αψηφώντας τις Βρυξέλλες και σηματοδοτώντας μια νίκη για τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έναντι του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία.

Ο Τρία ήθελε αρχικά το έλλειμμα να μειωθεί σε έως και 1,6% το ερχόμενο έτος, ελπίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό το αίτημα της ΕΕ η Ιταλία να μειώσει προοδευτικά το δημοσιονομικό κενό για να χαλιναγωγήσει το υψηλό χρέος της

Γιούνκερ: Πρέπει να εμποδίουμσε την Ιταλία

Τη Δευτέρα, μιλώντας στη Γερμανία, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι «αν όλες οι χώρες είχαν ειδική μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποίησε, τη Ρώμη να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του υπάρχοντος προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, παραβιάζοντας τους κανόνες της Ε.Ε.

«Η Ιταλία παίρνει αποστάσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει από κοινού, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» επεσήμανε επιπλέον.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να αντεπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μια τέτοια κρίση ήταν ήδη, αρκετή».

«Πρέπει να εμποδίσουμε την Ιταλία να καταφέρει να πετύχει μια ειδική μεταχείριση στο θέμα αυτό, καθώς αν όλοι τη λάμβαναν, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ» κατέληξε ο Γιούνκερ.