Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, περί τους 1.130 γονείς ζητούν να λειτουργήσουν αντίστοιχες δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Σχολείων (ΔΥΕΠ) εντός της ΒΙΑΛ και όχι σε σχολεία της Χίου. Στο εξώδικό τους αναφέρουν πως η φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία θα επιβαρύνει τους άλλους μαθητές, θα «αλληλοτροχοπεδούν» την εκπαίδευση των παιδιών αυτών καθώς «δεν γνωρίζουν ελληνικά και είναι πολυεθνικής προέλευσης», θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των σχολείων. Ακόμη, υποστηρίζουν πως στο σχολείο θα εισέρχονται «ως συνοδοί και ως μαθητές» άτομα με «μη πιστοποιημένο παιδαγωγικό προφίλ», κάνοντας λόγο για κινδύνους για κινδύνους από την ψυχική τους υγεία και αναφέροντας πως «είναι γνωστές οι συνεχείς αναφορές για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα των πληθυσμών αυτών».
 
Στο εξώδικό της, η επιτροπή των ανώνυμων γονέων, αναφέρονται ακόμα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που «είναι γνωστό ότι για να ενταχθούν σε ευνοϊκότερο καθεστώς αντιμετώπισης δηλώνουν νεότεροι», για την εμπλοκή ΜΚΟ στο πρόγραμμα και για την πιθανότητα «έκρηξης των μεταναστευτικών ροών».
 
«Εμείς οι γονείς, που είμαστε έλληνες πολίτες και κάτοικοι της γεωπολιτικά ευαίσθητης περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικά της Χίου, βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη ασφάλειας, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού σε κάθε θέμα της προσφυγικής – μεταναστευτικής πολιτικής» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε ένα εξώδικο που αναφέρεται στη φοίτηση μικρών παιδιών στο σχολείο.
 
Η «παγχιακή επιτροπή αγώνα» ζητάει με το εξώδικό της να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες δομές μέσα στο κέντρο μεταναστών της ΒΙΑΛ και όχι στα σχολεία, καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων να  παρευρίσκονται σε οποιαδήποτε συνάντηση, τακτική  έκτακτη, του Συλλόγου Διδασκόντων ή άλλων φορέων, που θα γίνει στο μέλλον και θα έχει σχέση με την ίδρυση η λειτουργία ΔΥΕΠ ή ΖΕΠ για τα σχολεία μας, διότι αφορά άμεσα τα παιδιά μας και έχουμε κάθε έννομο δικαίωμα να γνωρίζουμε αλλά και να έχουμε άποψη επί του θέματος».
 
Το εξώδικο και η επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποιήθηκε με δικαστικούς επιμελητές και κοινοποιείται στο Υπ. Παιδείας, στο Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφύγων, στου Βουλευτές Χίου, στους Στ. Κάρμαντζη και Μ. Βουρνού, στον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού astraparis.gr, στις υπογραφές που επισυνάπτονται στο εξώδικο, περιλαμβάνονται και άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά σε σχολεία της Χίου, επικαλούμενο και την επιβεβαίωση από τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, Αριστείδη Κελεπερτζή.

 

«Σπέρνετε το μίσος στα σχολεία»

 
Την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ της Χίου προκάλεσε η ρατσιστική πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών για τη ματαίωση του προγράμματος φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, με την ανακοίνωσή της καταγγέλλει την «επιτροπή ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και “παγχιακή επιτροπή αγώνα”, στελέχη της οποίας περιδιαβαίνουν από συνέλευση σε συνέλευση των σχολείων και καταφέρονται κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων».
 
Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει τη στήριξή της στη διαδικασία, τασσόμενη «απέναντι στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές», ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες, διεκδικεί να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσει η ΒΙΑΛ.
 
Ακολούθως, καταγγέλλουν την ρατσιστική τακτική της «επιτροπής», που χρησιμοποιεί τα παιδιά για πολιτικά οφέλη, ενώ καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απομονώσουν τις φωνές αυτές. «Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής και αυτούς τους προοδευτικούς κοσμοπολίτες, που δεν είναι ρατσιστές, απλά δε θέλουν να βλέπουν… τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, απαιτώντας “καθαρά” σχολεία!» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:
 
«Ωστόσο, στο διάστημα που παραμένουν εδώ οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, διεκδικούμε αταλάντευτα το δικαίωμα στην εκπαίδευσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές, χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονιών να σταθούν όρθιοι και συνεπείς στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα και στην προσφορά απέναντι σε αυτά τα παιδιά, να αντιμετωπίσουν το ρατσιστικό δηλητήριο που έντεχνα κάποιοι καλλιεργούν.
 
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αποκαλούμενη “παγχιακή επιτροπή αγώνα”, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί , μέσω των στελεχών της στα σχολεία, είτε είναι γονείς σε εκπαιδευτήρια, που θα φιλοξενήσουν ΔΥΕΠ, είτε όχι, τα οποία περιοδεύουν από συνέλευση γονέων σε συνέλευση, σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα, προωθώντας καρμπόν ερωτήματα για τους συλλόγους γονέων, του τύπου “συμφωνείτε ή όχι με την εκπαίδευση προσφύγων στο σχολείο μας”, βάζοντας στον προκρούστη της δημοκρατικοφάνειας και της κοσμοπολίτικης υποκρισίας, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της εκπαίδευσης των παιδιών.
 
Καταγγέλλουμε αυτή την επικίνδυνη ρατσιστική τακτική, που χρησιμοποιεί αθώα παιδιά ενός κατώτερου θεού, για να πετύχει τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει.
 
Καλούμε τους γονείς και εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις τακτικές, να τις απομονώσουν, διεκδικώντας μαζί μας:
 
Να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. 
Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.
Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό  και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία (ΖΕΠ -ΔΥΕΠ), όσο και στους χώρους φιλοξενίας .
Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.
Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.
Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.
Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών.
Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής και αυτούς τους προοδευτικούς κοσμοπολίτες, που δεν είναι ρατσιστές, απλά δε θέλουν να βλέπουν… τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, απαιτώντας “καθαρά” σχολεία!».
 

«Τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών δεν θα πεταχτούν στο Καιάδα»

 
Μεταξύ άλλων, αντίδραση υπήρξε και από τον διευθυντή ενός εκ των σχολείων που βρίσκονται στο πρόγραμμα, Μάρκο Σκούφαλο, που κατήγγειλε τον βρώμικο ρόλο της λεγόμενης παγχιακής επιτροπής, καλώντας τους, μεταξύ άλλων, να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορεί να συνδιοικήσουν τα σχολεία «με την μορφή των “ειδικών επιτροπών” που προσπαθείτε να επιβάλλετε».
 
Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύει το astraparis, ο διευθυντής του σχολείου τονίζει πως «μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο, να αποτελεί ένα «λεκέ και στίγμα» στα δρώμενα του νησιού μας και στον πολιτισμό του, αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, έστω και αν είναι ευκολόπιστος γι΄ αυτό και προδομένος, δεν πρόκειται στο τέλος να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών».
 
Διαβάστε την ανοικτή επιστολή του Μ. Σκούφαλου:
Αγαπητοί κύριοι της αποκαλούμενης παγχιακής επιτροπής αγώνα.
 
Με αφορμή την εξώδική αναφορά γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Χίου, με πληρεξούσια δικηγόρο γνωστό στέλεχός σας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
 
Θεωρώ απαραίτητο ως πρόσωπο να δηλώσω ότι αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή για να κλείσει το hot spot της ΒΙΑΛ, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και τη χώρα , σεβόμενος τα δικαιώματά τους και κυρίως το να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ζωής, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με την Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ζητήματα για τα οποία δε λέτε ποτέ κουβέντα.
 
Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα φιλοξενίας στο σχολείο μας προσφυγόπουλων, τόσο εγώ όσο και ο σύλλογος διδασκόντων συναποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων είτε με τη στρατιωτική έννοια είτε με την οικονομική.
 
Η απόφασή μας αυτή πηγάζει όχι μόνο από τη δημοσιοϋπαλληλική μας ιδιότητα, που μας υποχρεώνει να υπακούσουμε στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αποφάσεις της Πολιτείας, ασχέτως της ανακολουθίας της ή της πολιτικής της, αλλά πρωτίστως και κυρίως από τη συνείδησή μας , τις αρχές και αξίες μας ως εκπαιδευτικών, τους σκοπούς που πρέπει να διέπουν ένα σχολείο, γραπτούς και άγραφους, προκειμένου να υπερασπίσουμε το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση , ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητος.
 
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που όλοι οι διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούμε να στήσουμε τα σχολεία μας στα πόδια τους, για να παράξουμε όσο το δυνατόν πιο άρτιο έργο και για τα δικά μας παιδιά και για τα προσφυγόπουλα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη αντίδραση από παραπληροφορημένους και φοβισμένους κυρίως   γονείς, που έχει συγκεκριμένο καθοδηγητικό κέντρο τη δική σας   αυτοαποκαλούμενη παγχιακή επιτροπή αγώνα, που είτε ως γονείς είτε ως στελέχη περιδιαβαίνετε τα σχολεία και με νομικίστικου τύπου έγγραφα,   οργανώνετε τις συνελεύσεις στην κατεύθυνση της άρνησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ενώ πίσω από τα υπαρκτά προβλήματα που χρησιμοποιείτε, υποκρύπτεται ρατσιστικό μίσος.
 
Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός της κατάστασης που έχετε δημιουργήσει, να αναστατώνετε τα σχολεία, να προσθέτετε προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, να διασύρετε τις ικανότητες των εκπαιδευτικών αν μπορούν να ελέγξουν τα αυτονόητα, να λέτε ψέματα ότι θα εισέρχονται συνοδοί στα σχολεία με μη πιστοποιημένο προφίλ, μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας κ.λπ. Να υπεισέρχεστε σε ζητήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης, έχοντας πλήρη άγνοια για το τι γίνεται ή όχι.
 
Ο όγκος των υπογραφών, που απεστάλησαν σε όλα τα σχολεία, δεν αποτελεί τεκμήριο δικαιοπραξίας. Με υπογραφές και τεχνητές πλειοψηφίες – στω και αν γνωρίζω τους τρόπους της παραπληροφόρησης και της καλλιέργειας φόβου που τις συλλέξατε – δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά των παιδιών, κατακτημένα μέσα από δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και δεκάδες συρράξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να γραφτούν έστω και αυτές οι κουτσουρεμένες διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, που ενσωματώθηκαν και στη νομοθεσία της χώρας μας.
 
Τέλος, βγάλτε από το νου σας ότι θα συνδιοικούμε τα σχολεία, επαναφέροντας τους πάλαι ποτέ επιθεωρητές με την μορφή των «ειδικών επιτροπών» που προσπαθείτε να επιβάλλετε.
 
Οι γονείς έχουν εκλεγμένα όργανα, με αυτά συνεργαζόμαστε, με αυτά διαφωνούμε και με αυτά θα πορευτούμε στους κοινούς αγώνες, από τους οποίους χρόνια τώρα ήσαστε απόντες, γιατί δεν σας ενδιέφεραν.
 
Μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο, να αποτελεί ένα «λεκέ και στίγμα» στα δρώμενα του νησιού μας και στον πολιτισμό του, αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, έστω και αν είναι ευκολόπιστος γι΄ αυτό και προδομένος, δεν πρόκειται στο τέλος να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.
 
Διαβάστε το εξώδικο της «παγχιακής επιτροπής αγώνα» που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο: