Σύμφωνα με το Reuters, o Λι, που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 μέχρι το 2013, κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δωροδοκία συνολικού ύψους 21 εκατ. δολαρίων, που προήλθαν από μία ιδιωτική εταιρεία του αδερφού του αλλά και εταιρείες κολοσσούς, όπως η Samsung. Παράλληλα, ο Λι θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο περίπου 11 εκατ.δολαρίων.

Ο Λι είναι ο τέταρτος πρώην πρόεδρος της χώρας που καταδικάζεται σε φυλάκιση. Η διάδοχός του, Παρκ Γέουν Χι, εκτίει ήδη καταδίκη 33 χρόνων φυλάκισης για παρόμοια υπόθεση διαφθοράς, για την οποία μάλιστα καταδικάστηκε και ο αντιπρόεδρος της Σάμσουνγκ, Τζέι Γιονγκ Λι, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελέυθερος με αναστολή.

Πριν από τον Λι, ο πρόεδρος Ρο Μου Χιουν αυτοκτόνησε, το 2009, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εναντίον εισαγγελική έρευνα για δωροδοκία. Επίσης, στη φυλακή έχουν βρεθεί οι δύο πρώτοι πρόεδροι της χώρας μετά τη δολοφονία του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Λι, που κυβέρνησαν από το 1979 μέχρι το 1993, πέρασαν χρόνο στη φυλακή.

«Αυτές οι ενέργειες του προέδρου, του επικεφαλής του κράτους και του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας, είναι καταδικαστέες, καθώς όχι μόνο παραβιάζουν τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα του προεδρικού γραφείου, αλλά υπονομεύουν και την δημόσια εμπιστοσύνη στο αξίωμα» τόνισε ο επικεφαλής του δικαστηρίου.

Η δίκη του Λι μεταδόθηκε ζωντανά σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος δεν παρέστη, επικαλούμενος λόγους υγείας και αρνείται κάθε ανάμειξη, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη και σκευωρία. Οι εισαγγελλείς είχαν ζητήσει φυλάκιση 20 ετών.