Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως ανέφεραν σήμερα δύο ιταλικές εφημερίδες.

Νωρίτερα, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία αναφέρεται διεξοδικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης και «εύχεται να αναπτυχθεί ανοικτός διάλογος».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και από θάρρος. Οι στόχοι του είναι η ευημερία των πολιτών και η ανάπτυξη, με φροντίδα -στην συνέχεια- για την μείωση του ελλείμματος», γράφει ο Ιταλός υπουργός.

Επαναλαμβάνει, δε, ότι η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και ότι θα περιοριστεί στο 1,8% το 2021. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο Τρία θεωρεί ότι το σύνολο των μέτρων θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5% το 2019, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021΄

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική υποχώρηση της ιταλικής κυβέρνησης, που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πανηγυρικά ττους στόχους του προϋπολογισμού,, αυξάνοντας το έλλειμμα στο 2,4%, αψηφώντας τις Βρυξέλλες και σηματοδοτώντας μια νίκη για τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έναντι του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία.

Σκληρή κόντρα Γιούνκερ -Σαλβίνι

Τη Δευτέρα, μιλώντας στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι «αν όλες οι χώρες είχαν ειδική μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποίησε, τη Ρώμη να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του υπάρχοντος προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, παραβιάζοντας τους κανόνες της Ε.Ε.

«Η Ιταλία παίρνει αποστάσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε συμφωνήσει από κοινού, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» επεσήμανε επιπλέον.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα επιθυμούσα, αφού καταφέραμε πράγματι να αντεπεξέλθουμε στην ελληνική κρίση, να καταλήξουμε με την ίδια κρίση στην Ιταλία. Μια τέτοια κρίση ήταν ήδη, αρκετή».«Πρέπει να εμποδίσουμε την Ιταλία να καταφέρει να πετύχει μια ειδική μεταχείριση στο θέμα αυτό, καθώς αν όλοι τη λάμβαναν, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ» κατέληξε ο Γιούνκερ.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. «Στην Ιταλία, κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα», ανέφερε ο Σαλβίνι, σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού La 7

«Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», συμπλήρωσε ο ιταλός ΥΠΕΣ και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.