Με τη διαμάχη μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της πρώτης να παρασύρει τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών βλέπει και πάλι τους δείκτες να «κοκκινίζουν», με την αξία των τραπεζών να σημειώνει εκ νέου βουτιά, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες του 4,76%.
 
Η αξία του ιταλικού ομολόγου έχει βρεθεί από το πρωί της Δευτέρας στο υψηλότερο σημείο της από το 2014, ενώ και τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, τα ιταλικά spread βρίσκονται σχεδόν στο 3,59%, ενώ τα ελληνικά στο 4,66%. Την ίδια ώρα, λίγο πριν τις 13.00, σημαντικές απώλειες κατέγραφαν μία σειρά ευρωπαϊκών αγορών. Πτώση κατά 0,79% στη Γερμανία, απώλειες του 0,47% στη Βρετανία, αντίστοιχη του 0,79% στη Γαλλία, και 2,35% στην Ιταλία.
 
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρισκόταν στις 13.20 στις 645,79 μονάδες με απώλειες του 2,00%, την ώρα που Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς μετρούν τα μεγαλύτερα πλήγματα, με την πρώτη να καταγράφει απώλειες του 9,48% και τη δεύτερη του 9,85%, ενώ λίγο νωρίτερα κατέγραφαν διψήφια ποσοστά απωλειών. Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες του 4,17% και η Alpha Bank του 2,36%.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι τέσσερις συστημικές παρουσίασαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα πλάνα τους με τους ετήσιους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για την τριετία 2019-2021. Στους σχεδιασμούς που καταθέτουν οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε 20% έως το τέλος του 2021, από 47% που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η μείωση αναμένεται να προέλθει 20% από ρυθμίσεις και πληρωμές δανείων, κατά 35% από πλειστηριασμούς και κατά 45% μέσο όρο από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων και μη δανείων.
 
Τα σχέδια αυτά, εν πολλοίς, κρίθηκαν από τις αγορές με την «Μαύρη Τετάρτη» της περασμένης εβδομάδας, όταν οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με την κυβέρνηση να αντιδρά με ανακοίνωση «κατά των κερδοσκόπων», και με «διαρροές» κυβερνητικών σχεδίων για την εγγύηση κόκκινων δανείων των τραπεζών. Άλλωστε, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κρίνονται ως «βαρίδι» από τις διεθνείς αγορές, με την ανακοίνωση της Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα να δίνει τον τόνο για τις «επιθέσεις» εναντίον τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τα χρήματα που βρίσκονται στο «μαξιλάρι ρευστότητας» της κυβέρνησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πιέσεων του συνολικού δανεισμού της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται.