Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μόνο το 20,41% των ψηφοφόρων μετακινήθηκε μέχρι τις κάλπες στην ψηφοφορία αυτή που διήρκεσε δύο ημέρες για να ενισχυθεί η συμμετοχή. Οι Ρουμάνοι, που κλήθηκαν να εγκρίνουν την εγγραφή στο Σύνταγμα πρόβλεψης που ορίζει ότι μόνο «ένας άνδρας και μία γυναίκα», και όχι απλώς «σύζυγοι», όπως ισχύει σήμερα, μπορούν να ενωθούν με γάμο, δεν ανταποκρίθηκαν.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής, που ξεκίνησε από ομάδα πολιτών, αναγνώρισαν την ήττα τους.

Η πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προέρχεται από τον «Συνασπισμό για την Οικογένεια», μια ομάδα ενώσεων ενώσεις προσκείμενων στην ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής του.

Στόχος των ενώσεων αυτών ήταν να τροποποιηθεί ο όρος του γάμου στο ρουμάνικο Σύνταγμα, ως «μία ένωση αυστηρά ενός άνδρα και μίας γυναίκας, αντί για το μέχρι τώρα ουδέτερο, «σύζυγοι». Η πρόταση έγινε το 2016 και έναν χρόνο μετά, η Βουλή της χώρας έδωσε το πρώτο πράσινο φως για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σε μια ιστορική απόφασή του το 2015, είχε ζητήσει από τα κράτη να θεσμοθετήσουν κάποια μορφή πολιτικής ένωσης για τους γκέι.

Η Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, δεν αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία παρά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ οι σεξουαλικές μειονότητες εξακολουθούν να είναι θύματα διακρίσεων.