Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, η έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, αναφέρει πως η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα ανέρχεται σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή αναπηριών.

Αν το ψήφισμα περάσει από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, θα συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ αναμένεται συνάντηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση με τον γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά τη ψήφιση, το πόρισμα θα ανοίξει το δρόμο για τη δικαστική αξίωση των αποζημιώσεων στο Δικαστήριο της Χάγης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προεδρεύων της διακομματικής επιτροπής της βουλής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δήλωσε πως η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη σε εξόντωση μετά τη Βαρσοβία με εξόντωση του 46% του πληθυσμού, που ήταν εβραϊκός πληθυσμός και τόνισε ότι με εξαίρεση την περίοδο της χούντας, η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αξιώσεων της για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπερψήφιση του πορίσματος.

«Μιλάμε για γενοκτονία σε βάρος της χώρας. Πέρυσι που κυκλοφόρησε το έργο του Μαρκ Μαζάουερ για πρώτη φορά στα γερμανικά, στον πρόλογό του ο ιστορικός λέει πως αυτή η χώρα, η χώρα μας, δεν συνήλθε ποτέ από τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Σύμφωνα με το πόρισμα πληρώσαμε το μεγαλύτερο τίμημα σε σχέση με τον πληθυσμό. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη σε εξόντωση μετά τη Βαρσοβία με εξόντωση του 46% του πληθυσμού, που ήταν εβραϊκός πληθυσμός. Υπάρχει ειδική αναφορά στο πόρισμα για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη είχε υποστεί απώλεια στο ύψους του 12% πριν ξεκινήσουν τα τρένα του θανάτου. Στο πόρισμα αναγνωρίζεται ακόμη πως η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της. Εξαιρείται φυσικά η Χούντα η οποία τίμησε το δοσιλογικό παρελθόν της και καταψήφισε τις αξιώσεις.

Και ένα μάρκο να υπήρχε έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει, όπως είχε πει ο Μανώλης Γλέζος. Η αντίσταση είχε τεράστια συμβολή στη διασυμμαχική νίκη. Μετά το τέλος του πολέμου προείχε η ανασυγκρότηση της Γερμανίας και έγιναν λεόντειες ρυθμίσεις για το γερμανικό χρέος. Όταν εκκαθαρίστηκε το παρελθόν του Β' Π. Πολέμου, τότε σβήστηκαν και οι υποχρεώσεις του γερμανικού κράτους. Είμαι αισιόδοξος πως το πόρισμα θα ψηφιστεί. Η μόνη δύναμη που το καταψήφισε ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ για διαφορετικούς λόγους δήλωσε “παρών”».

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με 21 βουλευτές. Πραγματοποίησε δεκατρείς συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας, είκοσι οκτώ, περίπου, ωρών, κατά τις οποίες εκλήθησαν σε ακρόαση, προς ενημέρωση των μελών της, τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε.), ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ», ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Π.Ε.Δ.), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι Ο.Τ.Α., ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά., όπως εμφαίνεται στο αντίστοιχο κεφάλαιο της Έκθεσης.

Οι εργασίες της Επιτροπής διήρκεσαν μέχρι 28 Ιουλίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία κατετέθη στην Ολομέλεια της Βουλής η Έκθεσή της. Οι συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και τους πολίτες της υπήρξαν τρομακτικές και ανεπανόρθωτες. Οι ζημίες που προκλήθηκαν από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους αφορούν:

1. Θανατώσεις με διαφόρους τρόπους, τραυματισμούς και πρόκληση αναπηριών με διαφόρους τρόπους, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με καταναγκασμό σε εργασία, φυλακίσεις, αφαίρεση ή καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών λόγω αρπαγών, κλοπών και άλλων μέσων κ.λπ..

2. Καταστροφή ή διαρπαγή ή αφαίρεση υποδομών και εγκαταστάσεων (σιδηροδρόμων, οδών κ.λπ.), πολεμικού και στρατιωτικού υλικού, εκκλησιών, μουσείων, κατοικιών, οδών, πλατειών, βιομηχανιών, πλοίων, χρυσού, υδραυλικών έργων, γεωργικών προϊόντων, αγροτικών εγκαταστάσεων και φυτειών, αλυκών, μεταλλείων, λουτροπόλεων, κτηνοτροφιών, δασικού πλούτου κ.ά.

3. Καταβολές σε μετρητά στα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατοχής (κατοχικό δάνειο).

4. Κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών.

Υπό την ανωτέρω κατηγοριοποίηση οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν:

α. Πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές,

β. πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων,

γ. αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

δ. Επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.